Hírek, aktualitások

Természetfotó pályázat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedfish Kft. természetfotó pályázatot hirdet a XII. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

CÉL:
A kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből, a zsűri válogatása alapján kiállítást rendezünk 2023. november 18-án, a XII. Fehértavi Darvadozás alkalmából. Ezután, a korábbi évek „fotó termésével” kiegészített kiállítás Kiskundorozsmán a Művelődési Házban lesz kiállítva. A Fehértavi Darvadozás fotópályázatán eredményesen szereplő alkotásokból a későbbiekben a szervezők a Szegedi Fehértó természeti értékeit bemutató kiadvány összeállítását tervezik.

A Rotary Klub jótékonysági árverésen kíván értékesíteni természetfotókat, és a befolyó összeggel nehéz sorsú családokat támogatni. Ha támogatóként részt kíván venni ebben a gyűjtésben, kérjük jelöljön meg egy fotót a pályázatra beadott anyagában, amely A/4-es nyomat formájában részt vehet az árverésen.

FELTÉTELEK:

     A pályázat nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép típussal, digitálisan készített felvételekkel.

     A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

     A kép feldolgozása során a korrekció a következő, kizárólag a teljes képterületet érintő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)! Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (pl.: fényérzékelőre tapadt por nyomai) eltávolítására. Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása, a felvételek monocrome átalakítása.

A bemutatásra, ill. díjazásra kiválogatott képek exif-állományát a zsűri ellenőrzi, és kérheti az eredeti „nyers” kép bemutatását. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet kizárja a pályázatból!

NEVEZÉS:

A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat. Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a megadott címre elküldeni. A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen. A díjazott, ill. kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban (interpolálás nélkül min. 5 MP felbontás) is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak.

Nevezési díj: Pályázónként 2000.- Ft

A nevezési díjat a KNPI bankszámlájára kell befizetni: MNB 10025004-01743630

Közleményként kérjük feltüntetni a pályázó nevét, címét, adószámát, valamint: „Természetfotó pályázat”

Nevezési határidő: 2023. október 15. 24:00

Eddig az időpontig a nevezési díjnak, és a nevezett fotóknak is be kell érkezni!

A nevezett fotókhoz meg kell adni a következő adatokat: kép címe és fájlneve (fájlnév: jelige_sorszám.jpg), kategória, szerző neve, e-mail cím, jelige (nem azonos a szerző nevével!)

A zsűrizés anonimitása és a beérkezett képanyag korrekt kezelése érdekében a nevezett fotók fájlneve mindig a jeligével kezdődjön! A zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a bírálat előtt nem férhetnek hozzá.

A befizetendő nevezési díjjal kapcsolatos számlaigényét és adószámát a nevezésben tüntesse fel! Számlát a KNPI kizárólag az átutaló személy/cég nevére, a beérkezés dátumával tud kiállítani!

Cím: darvadozas.knpi@gmail.com


A beküldött képek szerzői joga a pályázóé. Az anyagot a szervezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak. Minden szerző online hozzáférést kap a kiállítás fotóiból (díjazott és a kiállításra kiválogatott munkákból) készült anyaghoz. A pályázó a kép beküldésével "kijelenti", hogy a fényképet ő készítette, és hozzájárul a kép nyilvános megjelentetéséhez a Fehértavi Darvadozás kapcsán, a kiírásban rögzített célokra. A szerző tudomásul veszi és elfogadja a pályázat feltételeit.

KATEGÓRIÁK:

1. DARU - A daru (Grus grus) művészi megjelenítése természetes környezetében.

2. SÓLYMOK - A hagyományt követve évről-évre más, a Szegedi Fehértóra is jellemző fajcsoport bemutatása a célunk, de a nevezett fotó más élőhelyen is készülhet. Idén a sólyomalakúak (Falconidae sp.) ábrázoló fotókat várunk e kategóriában.

A zsűri felhívja a figyelmet arra, hogy a fészeknél történő fotózás súlyos természetfotós etikai vétség!

3. VÍZ, AZ ÉLET FORRRÁSA - A különféle élőlények szempontjából nélkülözhetetlen tiszta, természetes víz, és a vizes élőhelyek fontosságának művészi megjelenítése céljából a Fehértavi Darvadozás szervező partnere, a Szegedfish Hungary Kft által kiirt kategória.

ÉRTÉKELÉS:

A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.

Bírálók:               

Sztanó János - ügyvezető igazgató, Szegedfish Hungary Kft.

Barkóczi Csaba - természetfotós, NaturArt

Széll Antal - természetfotós, biológus, NaturArt, KMNPI

Kiss Imre - természetfotós, KNPI

Minden zsűritag sorrendet állít fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.

DÍJAZÁS:

Kategóriánként az első három helyezett részére oklevél, valamint a szervezők és szponzorok által felajánlott pénz-, és értékes tárgyjutalmak. A XII. Fehértavi Darvadozás fotópályázatának fő támogatója a Szegedfish Hungary Kft.

 

Főszervező:                                                                                                                                 Ügyintéző:

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság                                                                                     Albert András - 30/481-2887

6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.                                                                                                 darvadozas.knpi@gmail.com

 

darvadozas
Fotó: Pajor-Vincze Anna