Hírek, aktualitások

Természetfotó pályázat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetfotó pályázatot hirdet a VIII. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

CÉL:
A kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből, a zsűri válogatása alapján kiállítást rendezünk 2019. november 8-9-én, a VIII. Fehértavi Darvadozás alkalmából. Ezután, a korábbi évek „fotótermésével” kiegészített kiállítás 2019. november 15-én nyílik meg Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A Fehértavi Darvadozás fotópályázatán eredményesen szereplő alkotásokból a későbbiekben a szervezők a Szegedi Fehértó természeti értékeit bemutató kiadvány összeállítását tervezik.

FELTÉTELEK:
A pályázat nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép típussal, digitálisan készített felvételekkel.

A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

A kép feldolgozása során a korrekció a következő, kizárólag a teljes képterületet érintő digitalis módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)! Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (pl.: fényérzékelőre tapadt por nyomai) eltávolítására. Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása, a felvételek monocrome átalakítása.

A bemutatásra, ill. díjazásra kiválogatott képek exif-állományát a zsűri ellenőrzi, és kérheti az eredeti „nyers” kép bemutatását. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet kizárja a pályázatból!

NEVEZÉS:

A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat. Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG (lehetőleg Adobe RGB) formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a megadott címre elküldeni. A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen. A díjazott, ill. kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban (interpolálás nélkül min. 5 MP felbontás) is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak.

Nevezési díj: pályázónként 1000.- Ft

A nevezési díjat átutalással, vagy csekken kell befizetni a KNPI bankszámlájára: MNB 10025004-01743630, közleményként kérjük feltüntetni a pályázó nevét, címét, valamint: „Természetfotó pályázat”

Nevezési határidő: 2019. október 11.

Eddig az időpontig a nevezési díjnak, és a nevezett fotóknak is be kell érkezni!

A nevezett fotókhoz meg kell adni a következő adatokat:

 • kép címe és fájlneve (fájlnév: jelige_sorszám.jpg)
 • kategória
 • szerző neve
 • e-mail cím
 • jelige (nem azonos a szerző nevével!)

A zsűrizés anonimitása és a beérkezett képanyag korrekt kezelése érdekében a nevezett fotók fájlneve mindig a jeligével kezdődjön! A zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a bírálat előtt nem férnek hozzá.

A befizetendő nevezési díjjal kapcsolatos számlaigényét a nevezésben tüntesse fel! Számlát a KNPI kizárólag az átutaló személy/cég nevére, a beérkezés dátumával tud kiállítani!

Cím: darvadozas.knpi@gmail.com

A beküldött képek szerzői joga a pályázóé. Az anyagot a szervezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak. Minden szerző online hozzáférést kap a kiállítás fotóiból (díjazott és a kiállításra kiválogatott munkákból) készült anyaghoz. A pályázó a kép beküldésével "kijelenti", hogy a fényképet ő készítette, és hozzájárul a kép nyilvános megjelentetéséhez a Fehértavi Darvadozás kapcsán, a kiírásban rögzített célokra. A szerző tudomásul veszi és elfogadja a pályázat feltételeit.

KATEGÓRIÁK:

 1. DARU - A daru (Grus grus) művészi megjelenítése természetes környezetében.
 2. GÓLYA - A hagyományt követve évről-évre más, a vizes élőhelyekre, így a Szegedi Fehértóra is jellemző fajcsoport bemutatása a célunk, de a nevezett fotó más élőhelyen is készülhet. Idén a fehér gólyát (Ciconia ciconia), vagy a fekete gólyát (Ciconia nigra) ábrázoló fotókat várunk e kategóriában.
 3. VÍZ, AZ ÉLET FORRRÁSA - A különféle élőlények szempontjából nélkülözhetetlen tiszta, természetes víz, és a vizes élőhelyek fontosságának művészi megjelenítése céljából a Fehértavi Darvadozás szervező partnere, a Szegedfish Hungary Kft által kiirt kategória.

A zsűri felhívja a figyelmet arra, hogy a fészeknél történő fotózás súlyos természetfotós etikai vétség!

ÉRTÉKELÉS:

A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.

Bírálók:

 • Sztanó János, ügyvezető igazgató (Szegedfish Hungary Kft.)
 • Barkóczi Csaba, természetfotós (NaturArt)
 • Széll Antal, természetfotós, biológus (NaturArt, KMNPI)
 • Vajda Zoltán, természetfotós, ökológus (KNPI)

Minden zsűritag sorrendet állít fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.

DÍJAZÁS:

Kategóriánként az első három helyezett részére oklevél, valamint a szervezők és szponzorok által felajánlott pénz-, és értékes tárgyjutalmak 240.000.- Ft összértékben. A VIII. Fehértavi Darvadozás fotópályázatának fő támogatója a Szegedfish Hungary Kft.

Főszervező: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, 6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.                                                                              

Ügyintéző: Albert András, 30/481-2887, darvadozas.knpi@gmail.com