Hírek, aktualitások

Tavaszváró takarítás az illatos csengettyűvirág telepítéseken

A fokozottan védett illatos csengettyűvirág (Adenophora liliifolia) hazai állománya körülbelül 250 tőre tehető. Az utóbbi ötven évben egykori hazai lelőhelyeinek nagy részéről eltűnt, de a faj egyedszáma egész Európában is drasztikusan lecsökkent. A kritikusan alacsony egyedszám indokolttá tette a mesterséges szaporítást és visszatelepítést is.

Előnevelt mesterséges szaporulatból egy nagyobb volumenű kitelepítés volt 2021-ben több helyszínen a kiskőrösi Szücsi-erdőben és tabdi Közös-erdőben. (Kapcsolódó cikkünk: https://www.knp.hu/hu/hirek/kuzdelem-az-illatos-csengettyuvirag-fennmaradasaert-a-kiskunsagban-446)

A tövek utógondozása azóta is folyik. Mivel hamarosan előbújnak a föld alól az idei friss hajtások, kézi munkával eltávolítottuk a telepítésekre túlságosan ránőtt vegetációt, és a tél során rájuk dőlt fákat.

2024-ben is folytatjuk a kiültetett tövek gondozását, nyomon követjük az állapotukat és sorsukat, valamint néhány éven belül tervezzük újabb tövek kitelepítését is.

tereprendezés
A narancsszínű festékkel jelölt karók csengettyűvirág-töveket jeleznek (fotó: Kiss Mónika)
tereprendezés
Van ahol kerítéssel is védve vannak a vad rágásától a telepített tövek (fotó: Varga Tímea)
tereprendezés
Egyes helyszíneken a tél során kidőlt fákat is fel kellett darabolnunk és eltávolítanunk a csengettyűvirágok feje fölül (fotó: Kiss Mónika)
szücsi-erdő
Megtisztított helyszín a Szücsi-erdőben. A karók itt is csengettyűvirág-töveket jelölnek (fotó: Kiss Mónika)
csengettyűvirág
Az illatos csengettyűvirág halványkék, illatos virágai július-augusztusban nyílnak (fotó: Aradi Eszter)