Hírek, aktualitások

Tavaszi nagytakarítás volt a Dél-Őrjegben a hétvégén

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciójához csatlakozva  a természeti értékekben gazdag Őrjegi-lápvidék hulladékmentesítése volt tartalmas program a résztvevőknek 2022. április 9-én.

Igazgatóságunk mellett az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület, a homokmégyi Dózsa Vadásztársaság, Homokmégy és Császártöltés Község Önkormányzatai vettek részt az akcióban. Az összefogás eredményeként csaknem 50 önkéntes érkezett megtisztítani Homokmégy és Császártöltés környékét. Az összegyűjtött hulladék elszállítását a szervezők és civilek által felajánlott tehergépkocsik segítették.

Az illegális hulladékdepók nagy részét sikerült megszüntetni a területen, és nagyon bízunk benne, hogy ez az állapot hosszú ideig így marad.

A munka már esőben ért véget, amit itt senki sem bánt, hiszen régóta vártuk már a csapadékot. A résztvevőket a helyi vadásztársaság szarvasborjú pörkölttel is megvendégelte. A szemétgyűjtő zsákokat és kesztyűket az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította.

Fotó: Agócs Péter

A Tavaszi nagytakarítás kezdeményezéshez idén 17 állami erdészet, 6 nemzetipark-igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet. csatlakozott. A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon, amelyet teleszed. Az országos szemétszedő túrákról itt talál információt: https://tavaszinagytakaritas.hu/szemetszedo-turak/

A következő szemétszedő túra a Kiskunsági Nemzeti Parkban:

Nagytakarítás a Kolon-tónál
Időpont: 2022. április 23., szombat

Helyszín: Izsák, Kolon-tó

Találkozó: 8:00 óra, Izsák, sportpálya előtti parkoló (Izsák, Mező u. 4.)

Szemétszedés helyszíne: Aqua Colun tanösvény és környéke

Résztvevő szervezetek: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Izsák Város Önkormányzata

Túravezetők: Morvai Edina, ökoturisztikai referens és Biró Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető (KNPI)

Jelentkezés itt: https://www.knp.hu/hu/programok/tavaszi-nagytakaritas-a-kolon-tonal-szemetszedo-tura-366

Fotó: Agócs Péter

 

Fotó: Agócs Péter
Fotó: Agócs Péter