Hírek, aktualitások

Szemléletformáló foglalkozások a rákosi vipera népszerűsítéséért

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is nagy hangsúlyt fektet az óvodás és iskolás korú gyermekek szemléletformálására. Legutóbb a Kunadacsi Igazgyöngy Óvodában, valamint a Ménteleki és a Kunpeszéri Általános Iskolában mutattuk be a rákosi viperát és a védelmét célzó programot. A viperát és más őshonos kétéltűeket és hüllőket formázó, egyedileg készített bábokkal interaktívvá varázsolt foglalkozások kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek e fokozottan védett hüllővel és életmódjával. Azt is megtudhatták, hogy milyen élőlények szerepelnek a vipera étlapján, mely állatok vadásznak e ritka kígyóra, valamint hogy miért is fontos az élőhelyeinek megőrzése.

A rendhagyó, rákosi vipera tematikájú tanórák nagyon népszerűek a gyerekek körében, így 2022-ben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 10 helyszínen összesen 24 foglalkozást tartottunk.

tanóra
Viperaóra a Ménteleki Általános Iskolában. Fotó: Gere Hedvig

Idén  is tervezzük, hogy ellátogatunk a működési területünkön lévő oktatási intézményekbe, ahol a rákosi viperát bemutató vándorkiállítással, valamint a már jól bevált, rendhagyó foglalkozásokon keresztül visszük közelebb hazánk fokozottan védett kígyófaját a gyerekekhez és pedagógusaikhoz. Amennyiben bárki szeretné, ha intézményükbe is ellátogatnánk, akkor ezen az elérhetőségen lehet egyeztetni velünk időpontot: oktatas.viperalife.knp@gmail.com 

Szöveg: Schneider Viktor

tanóra
Viperaóra a Kunadacsi Igazgyöngy Óvodában. Fotó: Jurácsikné Lakos Mónika
rákosi vipera
Rákosi vipera. Fotó: Dr. Mizsei Edvárd