Hírek, aktualitások

Szárazgyepek és parlagok feltűnő növénye a bókoló bogáncs

Szárazgyepek legelőin, illetve parlagokon feltűnő és gyakorinak mondható növényfaj a bókoló bogáncs (Carduus nutans). Szára és levelei tövisekkel borítottak, így barátságos növénynek nem nevezhetjük. Ennek ellenére a messziről feltűnő bíborszínű virágai enyhe pézsmaillatúak. Nevét a lehajló (bókoló) virágairól kapta, amelyeken gyakran megfigyelhetők a különböző beporzó rovarok. Szőrbóbitás kaszattermését nyár végétől magevő madarak fogyasztják.

Fotó: Schneider Viktor

Gazdasági szempontból legelőgyomnak számít. Az egyre hatékonyabbá és intenzívebbé váló mezőgazdaság hatására számos egykor gyakori élőlény életterét veszi el a táblák széleinek, mezsgyéknek, útszélek beszántásával. A jövőbeni törekvések igyekeznek ezen a helyzeten javítani, ezáltal a védett területeken kívül is várható, hogy az őshonos, néha virágokban gazdag társulások otthont adhatnak számos hozzájuk kapcsolódó védett és hasznos élőlénynek.

A bókoló bogáncs természetvédelmi védettséget nem élvez, ugyanakkor jellemző színfoltja a tájnak. Május és augusztus közötti kirándulásaink alkalmával gyakran megfigyelhetjük ezt a növényt.

 

Turny Zoltán 

gyepvédelmi tanácsadó