Hírek, aktualitások

Sikeresen örökbeadtunk két sasfiókát

A múlt hét elején a vihar leverte a Kunpeszér mellett fészkelő parlagi sas pár fészkét, benne a két fiókával. A fiókák ugyan nem sérültek meg, de a kondíciójukon jól látszott, hogy a szülők már nem etetik őket miután a fészekből kiestek. A Parlagisas-védelmi LIFE projekt MME-s kollégáival közösen úgy döntöttünk, a két fiókát elhozzuk onnan.

Így találtunk rá a fiókákra.

 

A jó kondícióban lévő, de az éhezéstől kissé legyengült fiókák számára, két lehetőség maradt: adoptálja őket egy másik saspár vagy mesterségesen nevelik őket tovább. Természetesen az előbbi a jobb megoldás, de azért ez sem egyszerű. Először is, nincs túl sok parlagi sas fészek a Kiskunságban, egész pontosan 10 van. Aztán olyan fészket kell találni, amiben lehetőleg csak egy fióka van, aki hasonló korú vagy kondíciójú, mint ők. Végül pedig a szülőknek is el kell fogadni a jövevényeket.

A kunszentmiklósi parlagi sas fészekben egy fióka nevelkedik, és alig fiatalabb, mint ez a két kunpeszéri, ráadásul szemmel láthatóan kiváló kondícióban van, vagyis bőségesen kap táplálékot. A fészek is meglehetősen stabil. Ezért úgy döntöttünk, ebbe a fészekbe tesszük be a fiókákat, majd megfigyelés alatt tartjuk őket, hogy lássuk, elfogadják-e a szülők  a kibővült létszámot.

Az örömhír az, hogy úgy tűnik, a két felnőtt madár gyorsan túllendült a meglepetésen, hogy hazatérvén nem egy, hanem három éhes száj, pontosabban csőr várakozott otthon. Sikerült többször is megfigyelni, ahogy a szülők táplálékot hordanak a fészekbe. Szemünket még rajtuk tartjuk, de talán kimondhatjuk, hogy sikerrel zárult a történet. Még körülbelül 1-2 hét van a két örökbefogadott fióka kirepüléséig, addig kell kitartani a madaraknak, hogy három fiókát neveljenek.

A fiókákat megvizsgáltuk és felvettük az adataikat
Együtt a három fióka, mindannyian meg lettek gyűrűzve

 

Erdős Sarolta, természetvédelmi őrkerület-vezető