Hírek, aktualitások

Sikeresen felgyógyult a ritka ragadozómadár

Bejelentés érkezett a Természetvédelmi Őrszolgálathoz egy Bácsbokod külterületén talált legyengült ragadozó madárról még 2019. május 22-én. A madarat Agócs Péter természetvédelmi tájegységvezetőnknek adta át a megtaláló, ekkor derült ki, hogy a hazánkban igen ritka fészkelő hamvas rétihéja (Circus pygargus) egy költésben levő öreg tojó példánya került kézre. A madárnak látszólag nem volt sérülése, de nem tudott repülni. A Kecskeméti Vadasparkba került, majd mintegy 4 hetes kezelés és kondíciójavítás után sikeresen elengedtük a megtalálás helyszínén június 17-én.

Tamás Ádám, természetvédelmi-őrkerületvezető a már meggyűrűzött, elengedés előtt álló madárral. Fotó: Gerner Gerda

 

A madár Kalocsa Béla ornitológusnak köszönhetően fém és színes jelölő gyűrűt is kapott, így később könnyebben lehet majd azonosítani.

A dolog érdekessége, hogy ez a madár kotlófoltos volt, ami egyértelmű jele annak, hogy költésbe kezdett. A megtalálás helyének alapos átvizsgálása során egy revírt foglaló hamvas rétihéja párt fedeztünk fel mezőgazdasági környezetben. Minden bizonnyal az átmenetileg tojó nélkül maradt hím lehetett az, aki talált egy új párt magának és költésbe kezdtek. A szakemberek az új párnál több alkalommal is megfigyeltek párzást és táplálék átadást, ami biztos jele annak, hogy a közelben fészek található.

A megfigyelések alapján kijelenthetjük, hogy az elmúlt évtizedekben ez az első bizonyítottan költő hamvas rétihéja pár a szinte csak agrárélőhelyekben bővelkedő Felső-Bácskában.

A feltételezéseink szerint gabonában található fészek későbbi felderítése kulcsfontosságú a fészekalj sikeres kirepülése érdekében. A faj ugyanis a talajon fészkel, és a különféle termesztett növénykultúrákba rakott fészkek gyakran esnek a mezőgazdasági munkák, vagy a ragadozók áldozatává, így csak kevés pár tud ténylegesen fiókát nevelni.

Ez a kecses röptű, hosszú távú vonuló ragadozómadár a nyílt mozaikos élőhelyek, gyepek és szántóterületek ragadozó madara. A hazai állomány nem éri el a 100 párt és csökkenő tendenciát mutat. A legtöbb példány a Felső-Kiskunság pusztáin és turjánosaiban él. A hím világos hamuszürke színű, a tojó barnás színezetű.

A hamvas rétihéja fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500.000 forint.