Hírek, aktualitások

Rengeteg hulladéktól szabadult meg a Bajai Földikutya-rezervátum

A fokozottan védett délvidéki földikutya legnépesebb populációjának élőhelyéről, a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területről rengeteg illegális hulladékot hordattunk el a Tisztítsuk meg az országot! program keretében.

A 114 hektáros egykori katonai lőtéren 2013-ban fedezték fel, hogy földikutyák élnek itt. 2017-ben ezért országos védettséget kapott az immár földikutya-rezervátumként nyilvántartott terület. Az elmúlt évtizedekben viszont elképesztően sok illegálisan idehordott, kommunális, ipari és bontási hulladék halmozódott fel itt, melyek nagy része már nem is látszik a növényzettől.

A védetté nyilvánítás óta a helyi civilek, a bajai önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság példaértékű összefogása eredményeként többször volt már szemétszedés, több száz m3 hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak már el innen. Az Igazgatóság sorompóval is lezárta az illegális szemétlerakók által kitaposott utakat annak reményében, hogy nem kerülnek újabb és újabb hulladékkupacok a területre.

Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű hulladéktól szabadítsuk meg ezt, a Bácskai-síkvidékre egykor jellemző erdőssztyepp élőhelyet, jelentősebb segítségre volt szükség, amit a Tisztítsuk meg az országot! program hozott el. Csaknem 1500 m3 hulladékot, egészen pontosan 1454 m3 inert (építési-bontási), és 38 m3 kommunális hulladékot szállíttattunk el a területről.

Ennek ellenére, az eddig elvégzett munkákkal sem lett teljesen hulladékmentes a földikutya-rezervátum. Újabb, gyeppel már benőtt, de hulladékkal erősen szennyezett területrészeket tártunk fel, ezért a Tisztítsuk meg az országot! program további ütemeinek keretében újabb feladatok várnak ránk a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területen.

Fotók: Tamás Ádám