Hírek, aktualitások

Rákosi vipera monitorozó képzést tartottunk Bugacon

A természetvédelem és a hüllők iránt érdeklődő és elkötelezett korábbi és leendő önkéntesek számára tematikus képzési programot szerveztünk 2022. március 25-27. között , amelynek a CSEMETE Egyesület bugaci oktatóközpontja biztosított bázist.

A háromnapos képzés során a résztvevők megismerkedhettek a rákosi vipera védelmi programmal, a rákosi vipera életmódjával és élőhelyével, valamint a monitoring módszerek elméleti és gyakorlati elemeit is elsajátíthatták.

A veszélyeztetett rákosi vipera kiskunsági állományainak megőrzése céljából jelenleg több, különböző természetvédelmi célú kezelés és beavatkozás zajlik a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Az ilyen beavatkozások hatékonyságának mérése alapvető fontosságú a védelmi tevékenységek értékeléséhez és a jövőbeli tevékenységek megalapozásához.

Mivel a rákosi vipera rendkívül jól rejtőzködik és nagyon nehezen észlelhető, ezért az állományváltozások kimutatásához ún. ismételt mintavételt végzünk, azonos helyre többször visszatérve számoljuk a viperákat, amelyhez önkéntes felmérők segítségére is szükségünk van.

Reményeink szerint az ilyen, és ehhez hasonló képzések eredményeként számos önkéntes csatlakozik a rákosi vipera védelmére irányuló tevékenységekhez, hozzájárulva a faj hosszú távú fennmaradásának megalapozásához.

A képzés "A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban" című LIFE program keretén belül valósulhatott meg.

emberek
Fotó: Schneider Viktor
emberek
Fotó: Schneider Viktor
keresés
Fotó: Schneider Viktor
rákosi vipera
Fotó: Mizsei Edvárd