Hírek, aktualitások

„Radírpók” és a többiek – gém-, kanalasgém- és batlafiókákat is gyűrűztek a szegedi Fehér-tavon

Idén is elvégezték kollégáink a gémtelep fiókáinak gyűrűzését a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben elhelyezkedő szegedi Fehér-tavon. A még röpképtelen fiókák befogásában ezúttal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ifjúsági Tagozatának tagjai voltak a segítségünkre.

A gyűrűzések során 15 kanalasgém, 6 nagy kócsag, 1 vörös gém, 10 bakcsó, 7 pásztorgém, 7 üstökösgém, 9 kis kócsag kapott egyedi jelölést. Kollégáink a telepen rendszeresen mozgó öreg madarak alapján keresték a batlát is, ennek a fajnak a fészkét óriási szerencsével sikerült megtalálni, és a fészekben lapuló három fióka gyűrűzését is elvégezni. A batlafiókák különleges megjelenésűek: kissé hajlott csőrükön fekete és hússzínű sávok váltják egymást, ez a sávos csőrminta a Pompom című mesében szereplő Radírpókra emlékeztet némileg a megjelenését tekintve. A batlafiókák megtalálásával bizonyítottá vált egyben az is, hogy ez a hazánkban ritka faj fészkel a szegedi Fehér-tavon.

batla
 A batlafiókák kissé hajlott csőrén fekete és hússzínű sávok váltják egymást. Fotó: Puskás József
batla
Batlafiókák a fészekben. Fotó: Puskás József

A másik különlegességnek számító madár a pásztorgém volt. Ez a kis termetű gém a nevét onnan kapta, hogy gyakran követi a legelő bivalyokat, szarvasmarhákat táplálkozás közben, és az általuk felriasztott gyíkokat, sáskákat szedegeti össze. Magyarországon új fészkelő faunaelem, amely 2013-ban telepedett meg először, a Fehér-tavon pedig 2017-ben bizonyították a fészkelését első ízben.

A gyűrűzések során a legtöbb madár az egyedi számozást viselő fémgyűrű mellett kapott nagy méretű színes gyűrűt is, amely lehetővé teszi az adott egyed távolról történő beazonosítását. A jelölések számos információt szolgáltatnak a madarak területhűségéről és a vonulásáról. A kapott megfigyelési vagy kézrekerülési adatok nélkülözhetetlenek a fajvédelmi törekvések érdembeli megvalósításához.

Üstökösgém fióka gyűrűzés előtt. Fotó: Puskás József (2022). 

Általánosságban elmondható, hogy a színes gyűrűs megfigyelések eddig a kanalasgémeknél működtek a leghatékonyabban. A Fehér-tavon a korábbi években jelölt madarak elsősorban Olaszországban és Tunéziában bukkantak fel, de az egyik itteni madarat Szudánban észlelték, vagyis ez a példány átkelt a Szaharán. Remélhetőleg a mostani gyűrűzések is sok értékes adattal gazdagítják a gémekről és íbiszfélékről alkotott képünket.

 

Dr. Pigniczki Csaba

természetvédelmi őrkerület-vezető