Hírek, aktualitások

PASSZOLD VISSZA TESÓ! – avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobják őket. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok (többek között gorillák és csimpánzok) élőhelyén bányásszák. Kitermelése súlyos természeti károkkal és környezetvédelmi veszélyekkel jár, ráadásul a munkát gyakran rabszolgasorba kényszerített gyerekek végzik.

A koltán érc újrahasznosítása enyhítheti a károkat. Ezért a fent nevezett három szervezet országos kampányt indított, hogy összegyűjtse a mobilokat újrahasznosítás céljából. Sok helyen létesült gyűjtőpont az országban, ahol le lehet adni a feleslegessé vált mobilokat.

Egy ilyen gyűjtőpont van a mi látogatóközpontunkban, a Természet Házában is (Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19., nyitva hétköznap 8-16 óráig). A kihelyezett gyűjtődobozba lehet bedobni az újrahasznosításra szánt készülékeket.

A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosításra, ahol egy zárt láncolaton keresztül dolgozzák fel a telefonokat.

Bővebb információ: https://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html