Hírek, aktualitások

Őszi nyílt nap a Rákosivipera-védelmi Központban

Szeptember első szombatja idén is nyílt nap a Rákosivipera-védelmi Központban. 2019. szeptember 7-én, szombaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Központ munkájába, megismerhetik a ritka rákosi vipera megmentéséért tett erőfeszítéseket, megtanulhatják, hogyan lehet megkülönböztetni a viperákat az ártalmatlan siklóktól.

Találkozó: 2019.09.07., 10:00 órakor, Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt

Előzetes bejelentkezés és további információ: Péchy Tamás, 30/940-6712

A Rákosivipera-védelmi Központban immár 15 éve zajló tenyészprogram keretében idén 36 nőstény 365 kisviperát hozott a világra, ezzel 3100 fölé növelve a védelmi projekt során eddig tenyésztett egyedek számát. A nyílt napon a látogatók ezeket a csöppségeket is megcsodálhatják.

A rákosi vipera az egyik legveszélyeztetettebb gerinces fajunk, aktív védelemre szorul. Az élőhelyeként szolgáló gyepek rohamosan fogyatkoznak, a megmaradt gyepterületek gépi kaszálása miatt a maradék állományai is kritikus szint alá csökentek.

Szeptember 7-én egyébként a nyíregyházi állatkertben és a Szegedi Vadasparkban is várják a rákosi vipera iránt érdeklődőket. Szegeden 10-16 óra között lesz látványetetés, és megtekinthető lesz az MME vándorkiállítása a foltos szalamandráról.