Hírek, aktualitások

Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál 2022

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak százai szállnak el a fejünk felett.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a 40 ezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

Minden túra a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhelytől indul (Szatymaz külterület, az E5 főút 158-as km-szelvénynél).

A daruleshez saját gépjármű szükséges! Tömegközlekedéssel érkezőknek autóinkkal segítünk megoldani a terepen való mozgást.

Részvételi díj: felnőtt 2000 Ft/fő, diák és nyugdíjas 1500 Ft/fő, hajnali túra egységesen 2500 Ft/fő

Információ, jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu, Facebookon: szegedi Fehér-tó

A darulesre terepszínű vagy sötét ruhában érkezzünk. Vaku és zseblámpa használatával ne zavarjuk a madarakat.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Időpontok 2022-ben:

Október 16, 22, 23, 29. – kezdés 15:00 órakor

Október 30., november 1, 5 és 6. – kezdés 14:00 órakor

November 5. és 12. – hajnali darules, kezdés 5:00 órakor

November 12, 13, 26, 27. – kezdés 13:30 órakor