Hírek, aktualitások

Nyomok-tájsebek emberöltőkön át

A szikes talaj jellemzője, hogy átnedvesedett állapotban igen csúszós és süppedékeny. Ez a földutakat járva már kis csapadék esetén is tapasztalható. A természetes növénytakaróval borított részeken ilyen állapotban mély „sebek” keletkeznek a talajfelszínen, ha járművekkel áthaladnak rajta.

Azt már kevesen tudják, hogy ezek a nyomok a szikes puszták és szikes tómedrek esetében akár évtizedeken át is megmaradnak, miközben a korábbi növényborítás jellege tartósan megváltozik. E tájsebeknek tekinthető nyomok miatt sem szabad értékes szikeseinket keresztül-kasul bejárni autóval, kvaddal, motorral vagy akár munkagépekkel. Kiváltképpen felázott állapotukban. Fotónk a napokban egy, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésébe tartozó Natura 2000-es területen készült Kunszentmiklós mellett. Ide ismeretlenek munkagépekkel hajtottak be, az ügyben igazgatóságunk természetvédelmi hatóságnál kezdeményez eljárást.

A nyílt homoki gyepek esetében is újra visszatérő probléma a szabadidős tevékenységek miatt felszakadó gyepfelszín (illegális krosszmotorozás), de ott mindez a száraz időszakokra is igaz.
Védett gyepterületeinken ezért is fontos a természetvédelmi őrszolgálat folyamatos jelenléte, hogy a hasonló jelenségeket még időben észleljék és megakadályozzák. Őket a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkatársai is segítik a füves élőhelyeken.

Tájsebek a szikes pusztán gépjárművel történő ráhajtás miatt
Fotó: ifj. Turny Zoltán

szöveg: Hraskó István