Hírek, aktualitások

Nyitjuk a ragadozó-kizáró hálót, lassan ébredeznek a viperák

Önkéntesek és Igazgatóságunk munkatársainak segítségével lassan a végéhez ér a Rákosivipera-védelmi Központ melletti gyepen található, a ragadozók távoltartására hivatott hálórendszer széthúzása.

A terület az egyik legfontosabb visszatelepítési helyszíne a fajnak és tapasztalataink szerint a ragadozók jelentősen veszélyeztetik a sérülékeny állomány fennmaradását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által végzett visszatelepítések azt a célt szolgálják, hogy a helyi viperaállományok megerősödjenek, és elérjenek egy olyan populációméretet, amely már hosszútávon életképesnek tekinthető. Ezért szükséges, hogy a visszatelepítési terület egy részéről hálórendszer segítségével teljesen kizárják a ragadozókat, beleértve a madarakat is. A 40 000 négyzetméteres hálórendszert úgy tervezték meg, hogy alatta elférjenek a legelő marhák, és a kisebb termetű állatok, így a kígyók is ki-be tudjanak közlekedni.

A hálót télen összehúzzuk, hogy elkerüljük a jegesedés miatti károsodását. A viperák aktivitási időszakához közeledve most kinyitjuk, újra üzembe helyezzük, ami nem egyszerű, hosszadalmas feladat. Ezúton is köszönjük mindazon önkéntesek és kollégák munkáját, akik részt vesznek benne!

Kapcsolódó cikkünk a hálórendszer szükségességéről: https://www.knp.hu/hu/hirek/tavol-tartjuk-a-ragadozokat-egy-viperak-lakta-gyeprol-226

Kisfilmünk a hálórendszerről:

emberek dolgoznak
Fotó: Schneider Viktor
emberek dolgoznak
Fotó: Schneider Viktor
hálórendszer
Fotó: Schneider Viktor