Hírek, aktualitások

Negyedszer szerveztük meg a Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben

Negyedik alkalommal rendeztük meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben. A nevezett csapatoknak ezúttal is a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok egyedeinek teljességre törekvő eltávolítását kellett végezniük. Mindez nem volt egyszerű feladat, mivel a nem kívánatos növényeket teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni és ráadásul úgy, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen darab se maradjon belőlük.

A versenyzők nagyon hatékonyan dolgoztak, az inváziós fafajok (nyugati ostorfa, mirigyes bálványfa, zöld juhar és kései meggy) összesen 4951 db egyedét távolították el. Ezzel közel 3 hektáros területet tisztítottak meg. Érdemes a tavalyi eredményekkel összehasonlítani az idei számokat. Tavaly jóval kisebb területen többször ennyi egyedét távolítottuk el az inváziós fásszárú fajoknak. Szóval, az idei év eredménye ekkora kudarc lenne? Korántsem! Az idén kijelölt helyszíneken egyszer már - a magtermő egyedek eltávolítását követően - az összes magoncot eltávolítottuk. Az, hogy viszonylag kevés magonc volt jelen, ennek az eredménye. Ez azt is jelenti, hogy van jól kézzelfogható eredménye és értelme az inváziós fásszárú fajok elleni küzdelemnek. A most megtisztított területen a következő 10-15 évben már csak egyszer kell bármilyen, az inváziós fásszárú fajok visszaszorítására irányuló tevékenységet végeznünk. Egyrészt azért, mert olyan kis egyedsűrűségben vannak jelen, hogy már nem veszélyeztetik az őshonos fajok természetes felújulását; másrészt azért, mert még ezek a gyorsan növő fajok (bálványfa, nyugati ostorfa) is viszonylag lassan érik el a magtermő fenofázist. De az elmúlt évek eredményei azt is jelentik, hogy az inváziós fásszárú fajok visszaszorítása nem egy egyszeri beavatkozással elvégezhető munka. A Peszéri-erdőben végzett tevékenységek és eredmények rámutatnak arra, hogy egy-egy területrészen bizony sokszor kell a különböző munkákat (felmérés, magtermő fák eltávolítása, újulat eltávolítása, hatásmonitoring, stb.) elvégezni azért, hogy egy kellően megtisztított és könnyen fenntartható állapotot elérjünk.  

A Fanyűvő Kupán a nevezett csapatoknak ezúttal is a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok egyedeinek teljességre törekvő eltávolítását kellett végezniük (fotók: Schneider Viktor)

Az inváziós növények térhódítása az egyik legnagyobb problémát  jelenti a hazai és a nemzetközi természetvédelemben is. Nagy területeken és gyorsan képesek terjedni, az őshonos fajokat kiszorítják, a természetes társulásokat átalakítják, elszegényítik. Ha nem avatkozunk be, nem tölgyek, nyárak vagy kőrisek alkotják majd alföldi erdeinket, hanem leginkább olyan inváziós fafajok, amelyek a Peszéri-erdőben is nagy területeket fertőztek már meg. A Felső-Kiskunságban elterülő Peszéri-erdőben évek óta folyik ez a rendkívül nagy kézimunka igényű tevékenység, melyben több száz önkéntes vesz részt, és már vannak sikereink, látjuk az inváziós fafajok visszaszorításának pozitív hatásait az erdő élővilágára.

A kilenc versenyző csapat közül a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyerte a Fanyűvő Kupát, mivel ők távolították el a legtöbb magoncot. A “Peszéri-erdő Doktora” különdíjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campus egyik csapata kapta, akik a kijelölt területeken a legpontosabban térképezték fel az őshonos fafajok (pl. kocsányos tölgy, magyar kőris, vadkörte, szürkenyár, bibircses nyír, mezei szil) újulatát.

A IV. Fanyűvő Kupát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. csapata nyerte

A többi résztvevő is kiválóan dolgozott. A versenyen képviseltették magukat a Szegedi Ökológusok, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon Campusa, valamint két csapattal a gödöllői Szent István Campusa. Továbbá a kupa résztvevői voltak a Peszéri-erdőben rendszeresen tevékenykedő önkéntesek, a területen dolgozó kutatók, valamint a Schneider Electric, illetve a Kiskunsági- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságok munkatársai is.

Idén a “Peszéri-erdő Doktora” különdíjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campus egyik csapata kapta 

A IV. Peszéri Fanyűvő Kupa sikeres megvalósításáért köszönettel tartozunk minden résztvevőnek, versenybírónak, illetve a szervezésben közreműködőknek. Hálával tartozunk a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, hogy a program idejére rendelkezésünkre bocsátotta és felépítette a rendezvénysátort. Köszönjük a Szomor FARM-nak a szürkemarha- és  bivalyszalámi felajánlást, valamint Kecskeméti Istvánnak az ízletes ebéd elkészítését. A Fanyűvő Kupa első díját, a fából faragott trófeát idén is Kecskeméti József kunadacsi pásztor és iparművész készítette, amit ez úton is hálásan köszönünk.

Továbbá köszönetünket fejezzük ki a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, az ESSRG Nonprofit Kft-nek, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nek., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak a résztvevőknek szánt ajándéktárgyak biztosításáért.

Dr. Vadász Csaba, Bánsági Éva, Schneider Viktor