Hírek, aktualitások

Meggyűrűztünk 167 fehér gólya fiókát

Minden évben népszerű program a fehér gólya fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen szervezünk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával. A látványgyűrűzéseken 1274 érdeklődő látogató vett részt, akik közelről is megismerkedhettek a gólyafiókákkal.

Az MME „Gólya road-show” elnevezésű programja évek óta sok érdeklődőt vonz. Az illetékes nemzetipark-igazgatóságok és az áramszolgáltatók minden évben segítik a munkát az ország több területén. A fiókák egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült ún. színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor őket nem gyűrűzzük meg.

2022. június 13-án Bácsalmáson és környékén kezdtük a gyűrűzéseket.

„11 településen, 34 fészket látogattunk meg, amelyekben 86 fiókát találtunk, ezekből 72 fiókát sikerült meggyűrűzni. Négy fészekben jelölésre még nem alkalmas méretű fiókák voltak, így ezekre nem került jelölőgyűrű, valamint akadt két olyan fészek, ahol csak az egyik madár volt gyűrűzhető” – számolt be Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki az MME Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportjának is tagja, valamint Tamás Ádám, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Fészkenként az átlagos fiókaszám 2,5, négyfiókás fészekalj itt 4 volt, háromfiókás 18, kétfiókás 7 és egyfiókás 2.

A meghirdetett helyszínekre az előző évekhez hasonlóan idén is sok érdeklődő érkezett, összesen 616, többségében óvodás és iskolás gyerek, akik nem csak élménnyel, de sok új információval is gazdagabban térhettek haza.

gyűrűzés
Fotó: Tamás Ádám

 „Kunpeszéren, Kunszentmiklóson és Kunadacson hét fészekben 27 fiókát gyűrűztünk meg 2022. június 15-én. Itt meglehetősen sikeres költési eredményt tapasztaltunk, fészkenként az átlagos fiókaszám 3,9 volt. Egy fészekben 5 fióka nevelkedett, négyben 4 fióka, kettőben pedig 3” – mondta Schneider Viktor.

gólyafiókák
Ötfiókás fészekalj, ritka az ilyen. Fotó: Schneider Viktor

Ezekre a helyszínekre ellátogattak a Kunpeszéri Általános Iskola, valamint a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai és pedagógusai (összesen 118 fő), akik tájékoztatást kaptak a madárgyűrűzés jelentőségéről, valamint a térségben zajló faj-és élőhelyvédelmi tevékenységekről, például szó esett a kétéltűek és a hüllők (különösen a rákosi vipera) megőrzésének fontosságáról is.

gyűrűzés
A fészkeknél az érdeklődők tájékoztatást kaptak a madárgyűrűzésről. Fotó: Csaplár Katalin

Június 20-án Kalocsán és környékén folytatódott a gyűrűzés. Itt hét településen (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 13 fészekben 29 fiókára került gyűrű. Az átlagos fiókaszám itt alacsonyabb, fészkenként 2,23 volt. A fiókák jellemzően jó kondícióban voltak, fejlettségük csupán néhány esetben mutatott különbséget fészkenként.

„A tavaszi aszályos időszak és a későbbi felhőszakadással járó időjárás hatásai nem kedveztek a költésnek ebben a térségben. Egy keceli és egy drágszéli fészekben el sem kezdődött a költés, 4 fiókás fészekaljat is csak Öregcsertőn találtunk” – tájékoztatott Agócs Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Kalocsán és környékén már 10 éves hagyománya van a júniusi gólyagyűrűzésnek, idén is mintegy 150 felnőtt és gyerek tekintette meg, hogyan kerül gyűrű a kisgólyák lábára.

gyűrűzés
A fiókák egyik lábára a fémgyűrű, a másikra a műanyag ún. színes gyűrű kerül
Kalocsán és környékén mintegy 150 felnőtt és gyerek tekintette meg, hogyan kerül gyűrű a kisgólyák lábára.

Június 23-án Kiskőrösön és Akasztón végződött a program.

„Kiskőrösön mindhárom fészekben 3 fióka nevelkedik. Akasztón és környékén 21 fészekben van sikeres költés, ezekben 56 fióka cseperedik. Az MVM Démász emelőkosaras autójának segítségével 14 fészekhez sikerült feljutni, 39 jelölhető fióka volt bennük. A fiókák kora közt igen nagy szórás mutatkozott, a szinte már teljesen kifejlettől a pár naposig teljes volt a skála” – mondta el a gyűrűzést végző Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Öt fészekben 4 fióka, hétben 3 fióka, másik hétben 2 fióka és egy fészekben egy fióka növekszik. Itt is sokan voltak kíváncsiak az eseményre, összesen 390-en követték figyelemmel az egyes helyszíneken az eseményt.

Köszönet az MVM Démász-nak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportjának és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a közreműködésért!

gyűrűzés
Sokan voltak kíváncsiak a gólyafiókákra Akasztón is. Fotó: Kirtyán Tamás
gyűrűzés
A szerencsések meg is simogathatták a fiókákat. Fotó: Kirtyán Tamás