Hírek, aktualitások

Még láthatunk virágzó homoki kikericseket a bugaci pusztán

Őszi sétáink alkalmával még találkozhatunk egy-egy virágzó homoki kikericcsel a bugaci pusztán.

Az 5-12 centiméter magasságú homoki kikerics (Colchicum arenarium) levelei keskenyek, kb. 8-15 centiméter hosszúak, a tokok aprók (kb. 1-1,5 cm átmérővel), amelyek mindig közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak.

Virágzó homoki kikerics egyedek. Fotó: Schneider Viktor

A virágzása a levelei elszáradását követően történik. A forró nyarat a hagymagumó a föld alatt vészeli át, majd az őszi esők megérkezése után bontja rózsaszín virágát. Az őszi megporzás során a több mint 10 cm-es bibeszálban a hímivarsejtek a föld felszíne alá jutnak, ahol a megtermékenyítés történik. Toktermései az ezt követő tavasszal bújnak ki a föld alól, a levelekkel együtt.

A gyenge terjedőképességű növényfaj érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására, ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni. A legeltetés nem káros rá nézve, mivel colchicin nevű erős méreganyagának köszönhetően a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

A fokozottan védett homoki kikerics mészkedvelő szubendemikus faj. Állományai leginkább homokpusztákon, homoki réteken és legelőkön találhatók. Természetvédelmi értéke 100 000 Forint.

Virágzó példányok pompája a bugaci pusztán. Fotó: Varga Péter