Hírek, aktualitások

A szeptemberi viszontlátásra: megérlelték terméseiket a homoki kikericsek

A tavaszi, kora nyári hónapokban számos növény bontogatja szebbnél szebb virágát, viszont vannak olyan fajok, amelyek ezt az időszakot kevésbé hivalkodva, csendesebben élik meg. Ilyen például a homoki kikerics (Colchicum arenarium), amely tavasszal a termésérleléssel foglalatoskodik. Először a levelei bújnak ki, ezek rendszerint 8-15 cm hosszúak, keskenyek, hosszúkás-lándzsás alakúak és ép szélűek, majd a toktermését is kifejleszti, ami közvetlenül a talaj felszínén helyezkedik el. A termés kívülről is jól láthatóan három rekeszből áll, ebben érnek be a magok. A növény terjesztésében a hangyák is segédkeznek, ugyanis magjai magas keményítő tartalmúak, így táplálékként szívesen begyűjtik.

A homoki kikerics toktermése közvetlenül a talajfelszínen helyezkedik el. Fotó: Tóth Tímea

A magok beérését és a toktermés felnyílását követően a levelei elszáradnak, és a gumó a száraz, meleg nyarat a talaj alatt vészeli át. Ősszel jelennek meg lilás-rózsaszín virágai, szeptemberben lehulló csapadékot követően gyakran nagy mennyiségben.  

Élőhelyét tekintve a nyílt és zárt homokpusztagyepeken fordul elő, de sok helyen az eredeti gyepes élőhelyére telepített erdők alatt is fennmaradt a faj.

A növény lilás-rózsaszín virágai ősszel jelennek meg. Fotó: Schneider Viktor

A homoki kikerics Magyarországon fokozottan védett növény, valamint európai közösségi jelentőségű faj is egyben.

 

Tóth Tímea

gyepvédelmi tanácsadó