Hírek, aktualitások

Makkvetéssel segítjük a tömörkényi vadkörtés újulását

Tömörkény határában, egy idős tölgyesben végzünk próbaképpen természetes folyamatokra alapozott állománykiegészítést.

A Kiskunságban a tölgyesek állományai mára jelentősen lecsökkentek, így önmagában is érték egy idős tölgyes. A szóban forgó tömörkényi, a benne található öreg vadkörte fák miatt a helyiek által csak „vadkörtésnek” nevezett, ligetekkel tarkított, legeltetett erdő tájképileg is igen szép látványt nyújt, de utódgeneráció nélkül néhány évtized múlva pusztulásra lenne ítélve. Az elmúlt években az erdő délkeleti részén több kocsányos tölgy kiszáradt és kidőlt. Úgy döntöttünk, a saját vagyonkezelésben álló 1,56 hektáros erdőben a szajkóhoz hasonlóan segítjük a természetes megújulási folyamatokat.

A szajkók ősszel rendszeresen gyűjtik és gondosan a földbe rejtik a számukra télen táplálékul szolgáló makkot. Az a makk, amelyet a tél során sem a szajkók, sem a vaddisznók és a rágcsálók nem esznek meg, tavasszal kihajt és csemete lesz belőle.

Közfoglalkoztatott munkatársak segítségével mi is követtük a szajkó példáját, és 15 kg helyben gyűjtött makkot vetettünk el a vadkörtés záródáshiányos részein. Bízunk benne, hogy nem mindet dézsmálják meg télen az erdei állatok, sok közülük kihajt majd és megfelelő ápolás mellett az idős tölgyek utódait képezhetik.

Fotó: Pataki Zsolt
Fotó: Pataki Zsolt