Hírek, aktualitások

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022

Valamennyi nemzeti parkunkban változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén 2022. június 7-12. között. A rendezvény nyitóhétvégéjének Balatonfüred ad otthont, kapcsolódva a Balatoni Hal- és Borünnep programjaihoz. Június 3-6. között a Tagore Sétányon a nemzetipark-igazgatóságok is képviseltetik magukat, így velünk is lehet találkozni.

Érdemes átböngészni a hazai tíz nemzeti park jövő heti kínálatát, a programok az állat- és növényvilág és a földtani értékek szerelmeseinek is a kedvében járnak. A hét programjai ITT ÉRHETŐEK el.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kínálata:

Június 7-8-9-én iskolai csoportoknak szervezünk természetismereti foglalkozásokat a Természet Házában.

Június 10. – Barangolás a buckavidéken

A Fülöpházi-buckavidéken található Báránypirosító tanösvényen barangolunk és felfedezzük a nyílt homoki gyep egyedülálló élővilágát.

Időpont: 2022. június 10., péntek

Helyszín: Fülöpházi-buckavidék

Találkozó: 17:00 óra, Naprózsa Erdei Iskola parkolója

Táv 3,3 km, időtartam kb. 3 óra

Részvételi díj: ingyenes

Jelentkezés szükséges, itt, a Jelentkezni szeretnék gombra kattintva: https://www.knp.hu/hu/programok/barangolas-a-buckavideken-386

Max. 30 fő

Túravezető: Gilly Zsolt

Fotó: Ravasz Balázs/Varázslatos Magyarország

Június 11. - Lappantyúk éjszakája túra a Kolon-tónál a Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából

A gyalogtúra során több kilátópontot érintünk, közben a megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokat mutatunk be. Napnyugta után az éjszaka hangjaira figyelünk, lappantyúk szólnak, békák koncerteznek, ha szerencsénk van, az aranysakálok vonyítását is hallhatjuk.

Időpont: 2022. június 11., szombat

Találkozó: 18:30 óra, Soltszentimre

Táv 4-5 km, időtartam 3-4 óra

Részvételi díj: ingyenes

Jelentkezés szükséges, itt, a Jelentkezni szeretnék gombra kattintva: https://www.knp.hu/hu/programok/lappantyuk-ejszakaja-tura-a-kolon-tonal-369

Max. 25 fő

Túravezető: Morvai Edina

Fotó: Kalotás Zsolt

Június 12. - Vadvirág túra - A szegfűvirágzás ünnepe

Európa egyik legritkább, vadon élő virága a tartós szegfű. A világon kizárólag a Duna-Tisza köze homokvidékein fordul elő ez a fokozottan védett növény. E bennszülött faj megóvása érdekében történt beavatkozások mellett megismerhető a homokvidék jellegzetes növény- és állatvilága is.

Időpont: 2022. június 12., vasárnap

Találkozó: 9:00, Tázlár-Bodoglár között a Tartós szegfű tanösvényen

Táv 2 km, időtartam 2,5-3 óra

Jelentkezés szükséges, itt, a Jelentkezni szeretnék gombra kattintva: https://www.knp.hu/hu/programok/vadvirag-tura-a-szegfuviragzas-unnepe-a-magyar-nemzeti-parkok-heten-367

Max. 30 fő

Túravezető: Somogyi István

Fotó: Aradi Eszter