Hírek, aktualitások

Madármegfigyelő leskunyhó a Tartós szegfű tanösvényen

Gyerekeknek szánt madármegfigyelő leskunyhót adott át a Civilek a Játszóterekért Egyesület a bodoglári Tartós szegfű tanösvény melletti erdei tisztáson 2019. október 3-án.

Az átadón Patyi Irén, az Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósításával környezetünk szeretetét és tiszteletét szeretnék továbbadni a gyerekeknek, és minél több lehetőséget kívánnak biztosítani az ismereteik bővítésére. A madármegfigyelő használatával az ide látogatók természetes közegükben tudják megfigyelni a madarak életét.

Igazgatóságunk örömmel fogadta, amikor a Civilek a Játszóterekért Egyesület megkeresett minket a leskunyhó telepítésének szándékával, és a kéréssel, hogy biztosítsunk erre megfelelő területet. Ennek eleget tettünk, sőt, vállaltuk, hogy a madármegfigyelő körül téli madáretető helyet tartunk fenn, valamint odúk kihelyezésével bővítjük a fészkelési lehetőségeket. Létesítettünk egy madáritató medencét is, amely várhatóan távolabbról is ide vonzza a madarakat és a környező erdők vadjait is. A madáretetők leggyakoribb madárfajainak felismerését az építmény falán elhelyezett képes madárhatározó segíti.

Az átadóünnepségen a kiskunmajsai Napsugár Óvodából érkezett gyerekek Tóth Zsuzsanna óvónő vezetésével az erdő madarairól szóló verses-dalos előadásukkal kedveskedtek a megjelenteknek. A gyerekek vegyes madáreleséget, diót és almát is tettek a madármegfigyelő köré. A helyi természetbarát klub pedig madárodút helyezett ki az itt élő énekesmadaraknak.

A 2018-ban Megyei Értéktárba választott Tartós szegfű tanösvény már nem csak bennszülött növényünk bemutatásával járul hozzá természeti értékeink megismeréséhez, hanem az állatvilág megfigyelésére is lehetőség nyílik a madármegfigyelő kunyhó segítségével, amely a természetfotózás felé kacsintgató fiatalok számára is hasznos lehet.

A madármegfigyelő kunyhót a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán elnyert és saját forrással kiegészített pénzösszegből építette a Civilek a Játszóterekért Egyesület.

A Tartós szegfű tanösvényről bővebben: https://www.knp.hu/hu/bodoglar-tartos-szegfu-tanosveny