Hírek, aktualitások

Lilebíbic a Böddi-széken

Ritkán látott faj, egy lilebíbic bukkant fel a Böddi-széken október 9-én, ahol az elmúlt napok esőzéseinek a hatására ismét megjelent a víz a kiszáradt mederben. Ez a faj a közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel, a telet Indiában, Szíriában, Irakban vagy Északkelet-Afrikában tölti. Időnként előfordul, hogy egy-egy példány bíbiccsapatokhoz verődve ennyire nyugatra sodródik és hazánkban is megjelenik. Erre a példányra is bíbicek társaságában figyelt fel a megtaláló (Práger Csaba). A fajnak ez az idei második észlelése nálunk.

Viselkedése és testfelépítése a bíbicéhez hasonló, de valamivel kisebb és hosszabb lábú. A széles, fehér szemöldöksáv, a fekete láb és felsőszárnyának háromszínű mintázata könnyen megkülönböztethetővé teszi a bíbictől.

A lilebíbic állománya csökkenőben van a költőhelyén, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel, mint Európában súlyosan veszélyeztetett faj. Ezért is fontos, hogy vonulása közben biztosítva legyenek számára a megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyek. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

Fotó: Barkóczi András