Hírek, aktualitások

Lezárultak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok

Befejeződött a Péteri-tó eredeti mederalakulatának visszaállítását célzó élőhelyfejlesztés a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Az egykor halastóként üzemelő természetes szikes tó rekonstrukciója 329,90 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósult meg.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág: több mint 200 madárfaj fordul itt elő.

A tó mai állapotát az 1920-30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át, három egységből álló tórendszert létrehozva. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.

Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, a rekonstrukció során elbontották az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti erősen erodálódott töltést. Megtörtént a feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújítása a vízutánpótlás és a vízvisszatartás stabilizálása érdekében, továbbá felszámolásra került minden olyan létesítmény, amely az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

zsilipek
Fotó: Kiss Mónika

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök-tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé a tó két másik oldalára is épült egy emeletes kilátó és egy madármegfigyelő les a természetvédelmi bemutatás részeként, valamint elkészült az új, Meizl Ferenc nyugalmazott kiskunfélegyházi iskolaigazgatóról elnevezett tanösvény.

A beruházás „A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 azonosítószámú pályázat keretében, európai uniós támogatásból valósult meg a 2017. 04. 07. és 2022. 11. 30. közötti időszakban.

kilátó
Fotó: Molnár László
pihenő
Fotó: Molnár László
madárles
Fotó: Molnár László