Hírek, aktualitások

Lezárult a Természetvédelmi Őrszolgálat fejlesztését célzó projekt

A napokban zárult a Természetvédelmi Őrszolgálat fejlesztését célzó projekt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A fejlesztés 155,22 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósult meg. A pályázat keretében megvalósult az Igazgatóság működési területén a természetvédelmi őrzés és területi jelenlét hatékonyságának javítása, az őrszolgálat terepi mobilitásának és eszközeinek fejlesztése.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a KEHOP-4.2.0-15-2016-00009 azonosítószámú, „A természetvédelmi őrzés, területi jelenlét és a társadalmi kapcsolatok hatékonyságának javítása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának infrastrukturális fejlesztésével” című projekt megvalósítására 2016-ban nyert pályázatot. A szerződés a Széchenyi 2020, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszerében a KEHOP-4.2.0 kódszámú, az „Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztése” tárgyú felhívás keretében kötődött. A 2016.08.01. és 2022.03.31. között megvalósított projekt legfőbb célja a természetvédelmi őrszolgálat jelenlétének erősítse a Duna-Tisza közén, valamint a hatósági ellenőrzések eredményességének javítása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A projekt keretén belül megvalósult két tájegységi iroda kialakítása. A Homokhátság Tájegység regionális központját Izsákon hozták létre, míg a Tiszamenti Tájegység őrszolgálati központját a Kiskunfélegyházától 15 km-re található Péteri-tó Madárrezervátum Természetvédelmi Terület mellett, egy felújított egykori iskolaépületben alakították ki.

iroda
A Tiszamenti Tájegység irodaépülete a Péteri-tónál

Informatikai eszközök beszerzésével lehetővé vált a valós idejű információáramlás az Igazgatóság őrszolgálati irodáiban és a központban vagy éppen a terepen dolgozó munkatársak között. A monitorozó tevékenységhez kapcsolódó adatfeldolgozás is jelentősen javult a fejlesztések révén.

A projekt során beszerzett őrszolgálati gépjárműveknek köszönhetően nőtt a természetvédelmi őrzés és a természetvédelmi vagyonkezelésben való részvétel hatékonysága.

A monitorozó eszközök beszerzése hozzájárult az Igazgatóság működési területén előforduló védett és közösségi jelentőségű fajok természetvédelmi helyzetének a korábbinál sokkal pontosabb megítéléséhez, növekedett a térinformatikai adatok mennyisége, javultak a dokumentálás mennyiségi és minőségi mutatói.

autók
A pályázat keretében beszerzett terepjárók

logó