Hírek, aktualitások

Lezárult a vizes élőhelyek bemutatásának érdekében megvalósított ökoturisztikai fejlesztéseket célzó projekt

Lezárult a Natura 2000 vizes élőhelyek bemutatási feltételeinek megteremtését célzó projekt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A Duna-Tisza közén elhelyezkedő, ökoturisztikai szempontból kiemelt helyszíneket érintő fejlesztés 527 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött létre.

A projekt négy olyan helyszínen valósult meg, ahol eddig hiányzott a természeti értékek bemutatását szolgáló infrastruktúra.

A Kolon-tó természeti értékeinek megismerését segíti az Izsákon megépült Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont. A közvetlenül a tó mellett található épület rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen. Az épület tetején kialakított kilátópontról szinte az egész Kolon-tó belátható. A Fürkésző legkülönlegesebb eleme a hét állomásból álló digitális tanösvény, amely bemutatja a Kolon-tó tájtörténetét, állat- és növényvilágát, különleges élőhelyeit, valamint a tó körüli tanösvényekről és túraútvonalakról is tájékoztatást ad.

Fürkésző épülete
Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont

A Császártöltés melletti Vörös-mocsár terepi bemutatóhelyen fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült, valamint új információs táblákat kapott a most már 8,5 km hosszúságúra bővült Vörös-mocsár tanösvény. Az új építmények rövid előadások és bemutatók megtartására is alkalmasak.  

vörös-mocsár pihenőhely
Vörös-mocsár terepi bemutatóhely

A megvalósított Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak.

Kurgán ház
Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely

A projekt keretében a mórahalmi Nagyszéksós-tón megvalósult Natura 2000 információs pont tájékoztatást ad a helyszínhez közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról. A fejlesztés részeként valósult meg a bivalyrezervátum körül a terület megőrzését szolgáló kerítés kialakítása, valamint pihenőhelyek létesítése is kültéri padok, asztalok és kerékpártorolók kihelyezésével.

bivalyrezervátum kapu
A mórahalmi Nagyszéksós-tónál a bivalyrezervátum kapuja és kerítése is a pályázat részeként készült

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, „Natura 2000 vizes élőhelyek bemutatása a Duna-Tisza közén” című, a KEHOP-4.1.0-15-2016-00071 azonosítószámú projektben, európai uniós támogatásból valósult meg a 2016.12.01. és 2023. 12.15. közötti időszakban.