Hírek, aktualitások

Leszakadt gólyafészket renováltunk Baján

Tavaly nyáron egy vihar megrongált egy használaton kívüli kéményre rakott gólyafészket Baján. A fészek felét lesodorta a benne lévő két, már kitollasodott, de még röpképtelen fiókával együtt, melyek sajnos szörnyet is haltak a zuhanásban.

Mivel az itt költő gólyapár hamarosan visszatér Afrikából, ráadásul a félig leszakadt fészket a szél csak tovább tépázza és a lehulló darabok anyagi kárt is okozhatnak az ott parkoló autókban, felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal és felajánlottuk neki a segítségünket a fészek rendbetételére.

Hogy mekkorára tud „hízni” az évek során a fehér gólyák fészke, azt jól mutatja, hogy a kémény környékéről 2 mázsányi leszakadt fészekanyagot takarítottunk el, miközben a nagyobb rész még fent maradt. Ezért van, hogy időnként a villanyoszlopok tetejére rakott fészkek is megbillennek, balesetveszélyessé válnak és beavatkozásra van szükség.

Nem volt egyszerű feladat a 18 méter magas kémény tetején a megmaradt fészket kiigazítani, ebben egy önkéntes ipari alpinista, Feldrihán Péter volt a segítségünkre. A stabilitás biztosításáért egy új fészektartó kosarat tettünk alá, amelyre Gyuricza András, a Magyar Madártani Egyesület tagja készített gallyakból fészekalapot.

Sikeresen elvégeztük a teljes körű felújítást, így a visszatérő gólyapár remélhetőleg idén már gond nélkül fel tudja nevelni és kirepteti a fiókáit.

Ezúton is köszönjük a segítséget önkénteseinknek és az együttműködést a Global Fitness tulajdonosának!

gólyafészek kéményen
Fotó: Kalocsa Béla
fészekalap
Egy új fészektartóval és gallyakból készült fészekalappal stabilizáltuk a megrongálódott fészket. Fotó: Kalocsa Béla
gólyafészek
Fotó: Kalocsa Béla