Hírek, aktualitások

Kuvikok, vércsék és törpedenevérek kerültek szabadlábra

Három kuvik és hat vörös vércse Tiszaalpáron lelt új otthonra, 13 törpedenevér pedig a lakiteleki Konytvirág Erdei Iskola épületében élő kolóniához csatlakozott.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába évente sok száz sérült, legyengült vagy elárvult mentett állat kerül be. Gyógyításuk, felnevelésük célja, hogy újra képessé tegyék őket az önálló életre a szabad természetben. A szabadon engedhető példányoknak megkeresik a számukra alkalmas élőhelyet, ahol új életet kezdhetnek, vagy éppen ott engedik el újra, ahonnan az állat bekerült. A Kiskunsági Nemzeti Igazgatóság működési területére is rendszeresen érkeznek az állatkerti mentőhelyről a szabad életre készen álló egyedek.

Ezúttal három kuvik, hat vércse és 13 törpedenevér voltak a szerencsések, akik a fogságban töltött idő után visszakapták a szabadságukat.

A kuvikok még fióka korukban kerültek a mentőhelyre Budapestről, ahol sikeresen felnevelkedtek és készen állnak az önálló életre. Őket Tiszaalpáron, egy lakatlan épületnél engedtük szabadon, ahol lakott mesterséges kuvikodú is van. Itt nem csak elegendő táplálékot, megfelelő élőhelyet, de társakat is találnak.

kuvik
Fotó: Kiss Mónika

A vörös vércséknek is olyan területet kerestünk Tiszaalpáron, ahol szintén élnek már fajtársaik. A kuvikokhoz hasonlóan őket is még fióka korukban találták és vitték be a budapesti állatkertbe.

vércse gyűrűzése
A madarak elengedésük előtt gyűrűt is kapnak. Fotó: Kiss Mónika
vércse elrepül
Fotó: Albert László

A madarak elengedése jóval hosszabb időt vett igénybe, mint az alábbi videókon látszik, mert ilyenkor mindig hagyunk nekik időt, hogy felmérjék környezetüket, megnyugodjanak, és saját tempójukban kapjanak szárnyra. Ez valakinél gyorsan megy, valaki pedig 10-15 percig is csak nézelődik, és már kicsit noszogatni kell.

A 13 törpedenevér a Duna-Tisza köze legnagyobb ismert törpedenevér-kolóniájához csatlakozott, melynek a Lakitelek-Tőserdőben található Kontyvirág Erdei Iskola épülete ad otthont. A mentőközpontban felépült példányok túlélési esélye sokkal nagyobb, ha egy ilyen nagy kolóniához tudnak csatlakozni.

denevér kézben
Fotó: Kiss Mónika

Ha valaki sérült, legyengült vagy elárvult vadállatot talál, hívja a legközelebbi mentőhelyet vagy az illetékes nemzetipark-igazgatóságot. A védett állatok mentéséről és a mentőhelyekről további információ itt: https://termeszetvedelem.hu/vedett-allatok-mentese/