Hírek, aktualitások

Közkedvelt túraútvonal jelzéseit újította meg az ÉDOSZ Kinizsi

Lakitelek-Tőserdőn, a Kiskunsági Nemzeti Park területén a Szikrai Holt-Tisza mellett húzódó, régi sárga félkör jelzésű túraútvonalat újította meg és festette át zöld félkörre nemrég a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület.

Szabó Endre, a jelenleg 108 tagot számláló, kecskeméti székhelyű egyesület elnöke elmondta: a tőserdei hídtól kezdődő körtúra már közel ötven éve létezik, mindig igen népszerű volt és ma is az. A Magyar Természetjáró Szövetség szabványainak megfelelően aktuálissá vált a Kiskunsági Nemzeti Park területén haladó turistaút jelzéseinek a felújítása, vagyis a régi sárga félkör jelzések átfestése zöld félkörre. Egy adott helyszínen ugyanis egyezniük kell az útvonal jelzések színeinek, a népszerű kirándulóhelyen pedig két útvonal létezik. A hurokszerű út mellett egy másik, a zöld sáv jelzésű az Árpádszállás vasúti megállótól indul, érinti Tőserdőt, Tiszaalpáron a templomdomb melletti Árpád-kori feltárást és a Mátyás király utcai buszmegállóban fejeződik be.

Túra a Tőserdőn
Fotó: Kiss Mónika

A felújítást az egyesület hat tagja társadalmi munkában végezte el, a festéshez három-négy ízben is végigjárták az útvonalakat. Jópár helyszínen - ahol nem áll fa, főleg az Alpári-réten - faoszlopokat kellett leásni és táblákon jelezni az útirányt. Természetesen arra is figyeltek a zömében nyugdíjas önkéntesek, hogy a jelzések megfelelően sűrűn kövessék egymást.

Zöld félkör túraútvonal
Fotó: Szabó Endre

A mindkét irányban bejárható, 3,5 kilométeres túraútvonal kezdőpontja Tőserdőn a parkolónál levő híd. Első szakasza a Holt-Tiszával párhuzamosan halad, a Tiszaalpárra vezető zöld sávval együtt. Majd éles jobb kanyarral a zöld félkör jelzésű turistaút eltávolodik a holtágtól és a zöld sávtól, és csodálatos ártéri erdőtársulásokon keresztül haladva érjük el a másik ágát. Útközben útba lehet ejteni a Sulymos-tó - a Tisza egykori morotvája - mellett álló madárlest is a zöld háromszög jelzésű turistaúton. A hurokszerű túraút egyben a Kontyvirág tanösvény útvonala is, amelynek állomásai az árterek világával ismertetik meg a látogatókat.

Túraútvonal felújítása Tőserdőn
Fotó: Szabó Endre

Az erdőkből kiérve jutunk a Majális-rétre, ahol a KEFAG Zrt. üdülője található. Az egykori nyári gáton sétálva a Kiskunsági Nemzeti Park által működtetett Kontyvirág Erdei Iskolát is láthatjuk.
A túra ösvénye jól járható, kisgyerekekkel, sőt babakocsival is teljesíthető. Változatos élőhelyeket mutat be, hiszen kemény-és puhafás ligeterdőn, tölgyek, szilek és kőrisek között is áthalad, a Sulymos-tónál pedig a mocsarakra jellemző életközösség figyelhető meg.

Túraútvonal felújítása Tőserdőn
Fotó: Szabó Endre

A Tiszaalpárra vezető zöld sáv jelzésű út hossza 7 kilométer, ez inkább gyakorlottabb túrázók részére ajánlott.

Mindenkinek kellemes túrázást kívánunk a Tőserdő turistaútjain!
További információ: https://turistautak.openstreetmap.hu/

szöveg: Hraskó István

Túraútvonal felújítása Tőserdőn
Fotó: Kiss Mónika