Hírek, aktualitások

Kiskunsági gyepek aranyló ékköve: virágzik a tavaszi hérics!

Valóságosan aranyló díszbe öltöztetik élőhelyeiket a virágzó tavaszi héricsek. A boglárkafélék családjába tartozó növény meglehetősen impozáns megjelenésű, éppen ezért kirándulásaink alkalmával gyorsan a szemünk elé kerülhet. A kedvező időjárásnak köszönhetően ennek a fajnak a virágzása is a megszokottnál korábban történik.

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) fénylő, aranysárga (3-6 cm átmérőjű) virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik az arra járók figyelmét. Mérgező növény, még a legelő állatok is kerülik, ugyanakkor a gyógyászatban a gyöktörzsét vizelethajtó és szívnyugtató hatóanyagai miatt alkalmazták. A faj a görög-latin mitológiában jól ismert Adoniszról, a férfiszépség félistenéről kapta az elnevezését.

Tavaszi hérics (Fotók: Schneider Viktor)

Évelő növény, általánosságban elmondható, hogy mészben gazdag száraz gyepeken, bokorerdőkben, valamint száraz tölgyesek nyílt részein találkozhatunk vele. Igazgatóságunk működési területén Madarason, Homokmégyen, Szakmáron, Kisszállás-Balotaszállás térségében, valamint a Turjánvidéken találhatók tavaszi hérics állományok.

A faj veszélyeztető tényezői közé sorolhatjuk az élőhelyek megszűnését, valamint azok átalakulását, illetve a dekoratív megjelenése miatt a virágszedés is említhető.

A tavaszi hérics hazánkban védett növényfaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Virágzó tavaszi héricsek a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen