Hírek, aktualitások

Kísérleti hálórendszert építünk egy rákosi vipera élőhelyen

A rákosi viperát veszélyeztető tényezők közül feltételezhetően a ragadozók (predációs nyomás) akadályozza leginkább a populációk növekedését, ezáltal a kedvező természetvédelmi helyzet kialakulását. A korábban elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a vörös róka, az európai borz és a ragadozómadarak a legfőbb viperafogyasztók. Egy 2018-ban elvégzett vizsgálat során a róka és borz ürülékekben viszonylag kis területen belül legalább 65 különböző vipera egyed maradványai kerültek elő. Ez a szám azért is elgondolkodtató, mert a korábbi feltételezések szerint csak néhány száz példányra tehető a teljes kiskunsági rákosi vipera állomány.

Idén ősszel egy négyhektáros területen zárt hálórendszer építésének munkálatai kezdődtek a „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című LIFE-projekt egyik akciójának keretében. A kísérleti hálórendszer célja, hogy kizárjuk a területről a ragadozókat.

Fotó: Schneider Viktor

A tartóoszlopok már kikerültek a területre. Ezek egy részét önkéntesek és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai segítségével helyeztük le, mert a magasabb oszlopok lehelyezését nem lehetett gépi cölöpverővel megoldani.

A hálórendszer egy korábbi ültetvény helyén rekonstruált gyepen épül. Itt 2010 óta zajlik a vipera-visszatelepítés, és reményeink szerint a ragadozóktól mentes élőhelyen a rákosi vipera állománya jelentősen növekedni fog a következő években. Bízunk abban, hogy az itt kialakuló forráspopulációból kiindulva további területeken is elterjed majd ez a világviszonylatban is veszélyeztetett kígyó, amelynek legerősebb ismert állományai a Kiskunságban találhatók.

Beszámoló: Mizsei Edvárd, Schneider Viktor, Dr. Vadász Csaba

Fotó: Schneider Viktor
Fotó: Kiss-Czakó Imre