Hírek, aktualitások

Kezdetét vette az idei Ifjú Kócsagőr Program 2019 országos döntője!

Találékonyság, felkészültség, tájékozódás, ügyesség – az idei Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői ismét háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással 2019. szeptember 18-20-án.

Az évről évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért rendezvényt immár hetedik alkalommal hirdette meg az Y-TriÁsz mozgalom, amit 2013-ban a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság álmodott meg. A kezdeményezéshez később csatlakozott az Agrármisztérium, valamennyi hazai nemzeti park igazgatóság és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány.

Az Ifjú Kócsagőr Program nem titkolt célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységeket.

Az országosan meghirdetett programra 39 diák jutott be. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőrjelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park természeti kincseit. Ezt követően területi döntők során dőlt el, hogy kik lesznek azok, akik a Budapesten és annak környékén található védett természeti területeken tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a Tutajos és Matula Díjért.

A Program szabályai szerint a döntőt mindig az a szervezet rendezi, ahonnan az előző évi győztes kikerült, ezért idén a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságnak jutott a megtisztelő feladat. A versenyen tehát a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje méri össze tudását.

Azon túl, hogy minden versenyző egy előadás keretében beszámol a mentorával töltött szakmai gyakorlata tapasztalatairól és számot ad elméleti tudásáról, különféle izgalmas és érdekes terepi feladatokat is meg kell oldaniuk. Olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, de a természetvédelmi témakör mellett elsősegély nyújtási, tűzvédelmi kihívások is várnak a versenyzőkre.

A tét a Tutajos és Matula Díj, a legjobb versenyző ugyanis elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. Emellett a páros egy elképesztő 5 napos tanulmányúton is részt vehet Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjában, a Biebrzański Nemzeti Parkban. Az ünnepélyes díjátadó rendezvényt szeptember 20-án tartják, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság színháztermében.

A program és az országos döntő támogatói: Agrármisztérium, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Hortobágyi Nonprofit Kft., Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, a hazai nemzeti park igazgatóságok.