Hírek, aktualitások

Keressük az idei év Ifjú Kócsagőrét!

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén is várja a jelentkezőket az immár 9. alkalommal meghirdetett Ifjú Kócsagőr Programra!

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 nemzetipark-igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30y zenekar, a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.  együttműködésének köszönhetően – mintegy 80 szerencsés jelentkező ismerkedhet meg a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Jelentkezz a már 10 éves programunkra, vegyél részt a megmérettetésben!

Legyél Te a legjobb 2022-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással jutalmazzuk az Erdélyi-középhegység Natúrparkba!

Jelentkezz,

 • ha 18 és 24 év közötti vagy,
 • ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és
 • ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

A programban való részvétel jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár, célja, hogy bepillantást engedjen a terepi természetvédelem mindennapjaiba, megismertesse az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

 • szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt
 • átlagon felüli kitartás
 • megfelelő állóképesség

Előny, de nem feltétel:

 • szaktanári ajánlás
 • dokumentált szakmai múlt, elismerések, versenyeredmények
 • természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2022. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (nemzeti park igazgatóságot) is megjelölhetsz, ezzel is növelve az esélyét, hogy a program résztvevői közé kerülhess! Vedd figyelembe, hogy a választott igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap kitöltése ez esetben is kötelező!

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása a jelentkezők számától függően több körben történhet. A programban maximum 80 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé.

ITT JELENTKEZHETSZ: https://ifjukocsagor.furgediak.hu/#!/felhivas 

A jelentkezések feldolgozása után, 2022. május 18-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik esetleg nem jutnak be az első fordulóba.

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása az egyes nemzetipark-igazgatóságoknál.

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban 10 munkanapon keresztül.

Ennek során aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi kezelés mindennapjaiba. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgék befogása és áttelepítése, vadkamera-kihelyezése, gémtelep-megfigyelése csónakból és levegőből, rétisasfészkelés ellenőrzése, hogy csak néhány érdekességet említsünk az elmúlt évek nyári élményei közül.

Miért éri meg neked a terepgyakorlat?

 1. Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.
 2. Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet.
 3. Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.
 4. Mert a munkavégzés változatos.
 5. Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodhoz.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják az augusztus 19. és 31. között. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk. A területi döntőbe jutás előfeltétele továbbá, hogy a gyakorlat során legalább két alkalommal írjon képes és/vagy videós beszámolót a nemzeti parkban töltött mindennapjairól, illetve készüljön legalább egy 10 másodperces videó is. A videóban mutasd be, hogy neked mit adott a 10 napos gyakorlat, mit tanultál ezen időszak alatt.

A képes és videós beszámolóhoz lépj az Ifjú Kócsagőr Program Facebook csoportjába: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor 

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja 2022. szeptember 21-23.

A döntő helyszíne a Körös-Maros Nemzeti Park.

A védett természeti területeken megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk. Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor. A döntőben a különböző elméleti és gyakorlati feladatok mellett személyesen is találkozhatnak az egyes igazgatóságok Ifjú Kócsagőrei.

Legyél Te a legjobb 2022-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással is jutalmazzuk az Erdélyi-középhegység Natúrparkba!

ITT JELENTKEZHETSZ: https://ifjukocsagor.furgediak.hu/#!/felhivas