Hírek, aktualitások

Keresd a tündérrózsát!

A Magyarországon 2009 óta működő Vadonleső program önkéntesek segítségével számos közismert, védett növény- és állatfajról gyűjt előfordulási adatokat. A program kiemelt növényfaja a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba).

Ennek a vizekhez kötődő, csodaszép, honos növényfajunknak a konkrét hazai előfordulási helyei kevéssé ismertek. Derítsük ki együtt mekkora Magyarország fehér tündérrózsa populációja!

Kirándulók, vízitúrázók! Legyetek vízparti ösvényeken, kajakban, kenuban, vagy bármilyen vízi járműben, ha fehér tündérrózsát láttok, jelezzétek a www.vadonleso.hu honlapon! Minden adat számít, hogy az idei év végén meg lehessen rajzolni a fehér tündérrózsa minél pontosabb elterjedési térképét.

A fehér tündérrózsával tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

A Vadonleső munkatársai kérik, hogy a meleg vizes kifolyókban, csatornákban észlelt, vagy kerti tavakba ültetett tündérrózsa előfordulásokat ne jelentsék a honlapon. Ha van rá mód, készítsen fényképet a növényről, mert ez alapján biztosan eldönthető, hogy nem más tündérrózsa vagy tavirózsa fajt látott-e.

A Vadonleső program a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Természettudományi Múzeum és az Agrárminisztérium együttműködésében valósul meg.

www.vadonleso.hu 

A Kolon-tó tündérrózsa állománya