Hírek, aktualitások

Képzést és vizsgát szerveztünk a Polgári természetőröknek

Június 2-án szerveztük meg a polgári természetőrök képzését a Természet Házában. Az eseményre vártuk a már vizsgát tett polgári természetőröket, valamint azokat is, akik segítenék a Természetvédelmi Őrszolgálat munkáját.

Mindazok jelentkezését vártuk, akik szakmai keretek között szeretnék segíteni a hivatásos természetvédelmi őrök munkáját. Polgári természetőrként önkéntes szolgálatot is lehet vállalni az ország nemzetipark-igazgatóságainál. Akárki azonban nem kerülhet be a csapatba, ugyanis a jelentkezők a képzést követően vizsgán adnak számot tudásukról. A sikeres vizsgát követően a polgári természetőrök megkaphatják igazolványukat és jelvényüket.

Június 2-án vártuk a már vizsgát tett polgári természetőröket, valamint azokat is, akik segítenék a Természetvédelmi Őrszolgálat munkáját. (Fotók: Schneider Viktor)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál jelenleg mintegy 60 fő polgári természetőr segíti a Természetvédelmi Őrszolgálat munkáját. Velük Igazgatóságunk megállapodást kötött, polgári természetőr igazolvánnyal és jelvénnyel rendelkeznek, és kapcsolatban vannak a helyileg illetékes természetvédelmi őrökkel.

 

Ki is lehet polgári természetőr?

Meglehetősen komoly elhatározást igényel, ha valaki társadalmi munkában vállalna őrszolgálatot, mivel felelősségteljes tevékenységről van szó.

Polgári természetőr az a nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár, szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy lehet, aki:

• közép- vagy felsőfokú szakirányú szakképesítéssel vagy felsőfokú iskolai végzettséggel és szakirányú szakképzettséggel rendelkezik;

• középiskolai végzettséggel és alapfokú vagy középfokú nem szakirányú szakképesítéssel, vagy alapfokú iskolai végzettséghez kötött szakképesítéssel rendelkezik;

• polgári természetőri ismeretekből vizsgát tett;

• polgári természetőri feladatok rendszeres, legalább évi két alkalommal, szervezett formában és díjazás nélkül történő ellátását vállalja.

A június 16-i-i vizsgán 12 fő tett sikeres polgári természetőr vizsgát.

A képzésen összesen 14 fő vett részt, a június 16-i-i vizsgán 12 fő tett sikeres polgári természetőr vizsgát.

Ezúton is jó munkát kívánunk minden polgári természetőrünknek!

 

Ludnai Tünde

természetvédelmi őrszolgálatvezető