Hírek, aktualitások

Jól jártak a partifecskék Kiskundorozsmán

Örömmel számolunk be egy sikeres civil kezdeményezésről. A Szegeden tevékenykedő Mondolo Egyesület partifecskék és gyurgyalagok számára alakított ki partfalat egy, az Igazgatóságunkkal egyeztetett helyszínen Kiskundorozsmán, külső szakértő bevonásával. Olyan eredményes lett az akció, hogy kb. 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag talált otthonra a partfalban.

Az újonnan kialakított, már belakott partfal Kiskundorozsmán. Fotó: Puskás József
Fotó: Puskás József

Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske és a színpompás gyurgyalag egyaránt löszös, homokos magas partfalakban fészkelnek. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyszíneken jelentek meg. Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A friss partfalakat hamar megtalálják a madarak. Fotó: Puskás József
A gyurgyalagok költőürege 2 m hosszú is lehet

A telelésből viszonylag későn, április végén-május elején visszaérkező partifecskék számára az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják. A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új, friss partfalat keresnek maguknak.

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, nagy segítség nekik az emberi jóindulat és akarat. Szerencsére nem csak Szegeden, a Mondolo Egyesület jóvoltából van erre példa, de már több településen is olyan mesterséges homokfalakat alakítottak ki az önkormányzatok, amelyek több száz pár partifecskének és gyurgyalagnak nyújthatnak fészkelőhelyet. Tavaly tavasszal például Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton is a madarak költését segítő földmunkákat, partfal-kialakításokat végeztek.

Költőfal kialakítása 2020. áprilisban Mélykúton. Fotó: Tamás Ádám

A madarak költési idejében, április 15.-augusztus 1. között nagyon fontos a telepek zavartalanságának megőrzése, a homokbányászat vagy más földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése.

A partifecskék és a gyurgyalagok hosszú távú vonulók, a Szaharától délre töltik a telet. Vonulásuk során számos veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos, hogy természetvédelmi beavatkozásokkal segítsük az itthoni sikeres költésüket.

A kiskundorozsmai partfalnál tábla is felhívja a figyelmet a fészkelőhelyre