Hírek, aktualitások

Jól indult az éve egy rétisasnak

2018. november végén egy vadász értesítette a Természetvédelmi Őrszolgálatot, hogy röpképtelen rétisast talált Vaskút külterületén. A helyi természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett. A madár igyekezett elmenekülni, odébb ugrálni, fel-fel repült, de tartós repülésre valóban nem volt képes, ezért szükséges volt a befogása. Külsérelmi nyom vagy törés látszólag nem volt az öreg, gyűrűtlen példányon.

Kollégánk értesítette a Szegedi Vadasparkot és a legyengült rétisast odaszállította további kezelés céljából. Ott az alaposabb vizsgálatnál kiderült, hogy egyértelműen áramütés okozta sérülése volt, a mérgezést ki lehetett zárni.

Valóban, a madár megtalálási helyétől alig 600 méterre található egy szigeteletlen középfeszültségű elektromos hálózat, ami alatt idén volt már áramütött, elpusztult fehér gólya. Nagy valószínűséggel ott érhette áramütést ezt a sast is.

A közelben több is ismert rétisas revír is van, de azt nem tudjuk pontosan, melyik pár tagja járt szerencsétlenül.

Örömhír viszont, hogy a gondos ápolásnak köszönhetően a madár felépült és 2019. január 9-én szabadon engedtük őt Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával közösen. Elengedése után felszállt egy fára és rendezgetni kezdte tollazatát. Mivel egy öreg, ivarérett példányról van szó, jó eséllyel újra párba áll és még idén költésbe kezdhet.