Hírek, aktualitások

Igazgatóságunk is csatlakozik az Állatvédelmi Témahét programjaihoz

Az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság az idei évben október 2-15. között szervezi meg az Állatvédelmi Témahetet, amelyhez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik. A program fő célja a különböző korosztályú gyermekek szemléletformálása, valamint a belső motiváció kialakítása a cselekvő állatvédelemre.

Az Állatvédelmi Témahét nyitóeseményét 2023. szeptember 30-án szervezik Budapesten az V. kerületi Erzsébet téren. Az rendezvényen Igazgatóságunk is részt vesz, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Programjaink

  • Természetismereti foglalkozások a Természet Házában iskolai csoportok részére.

Helyszín: Természet Háza, Kecskemét Liszt Ferenc utca 19.

Előzetes időpont egyeztetéssel: Szabó Ágnes szagi@knp.hu, 30-4884-579

 

Alsó és felső tagozatosok részére ajánlott:

„Madár voltam álmomban”

A foglalkozás során bemutatjuk a madarak testfelépítését, élőhelyét, életmódját, megismerkedünk számos hazai madárfajjal. Ismertetjük a hazai madárvilágot veszélyeztető tényezőket.  Megbeszéljük, hogy mit tesz a természetvédelem a madarak megóvása érdekében és mit tehetünk mi magunk kertünk madaraiért.

„Kígyónak lábsót!”

A foglalkozás során bemutatjuk a kétéltűek és hüllők testfelépítését, élőhelyét, életmódját, megismerkedünk a Kiskunságban előforduló kétéltű- és hüllőfajokkal.  Ismertetjük a veszélyeztető tényezőket, végül megbeszéljük, hogy mit tesz a természetvédelem, és mit tehetünk mi magunk megóvásuk érdekében.

 

Felső tagozat és középiskolások részére ajánlott:

Vadon élő állatok védelme

A foglalkozás keretében tisztázzuk a biológiai sokféleség fogalmát. Megbeszéljük, hogy mi a jelentősége a biológiai sokféleségnek, milyen tényezők csökkentik Földünk biológiai sokféleségét. Ezután ismertetjük azt, hogy mit tesz a hazai természetvédelem a biológiai sokféleség védelme érdekében, majd részletesen átbeszéljük, hogy mi magunk mit tudunk tenni a körülöttünk élő élővilág, különösön tekintettel egyes vadon élő állatcsoportok megóvása érdekében.

A foglalkozások alkalmával képekkel illusztrált előadás során mutatjuk be az adott témát, miközben a természetből származó szemléltető tárgyakat is használunk. Az előadás végén közös játékkal, esetenként valamilyen alkotó tevékenységgel dolgozzuk fel a látottakat-hallottakat. A foglalkozások időtartama kb. 1,5 óra.

 

  • Ötórai Zöldtea-természetismereti előadás-sorozat

Időpont: 2023. október 3. 17:30

Helyszín: Természet Háza, Kecskemét Liszt Ferenc utca 19.

Természetvédelmi kezelés az állatvilág védelmében a Kolon-tónál.

Előadó: Bíró Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető

Információ: 76/482-948

Javasolt korosztály: felső tagozat, középiskola, felnőtt

 

Túrák

  • Az ősz színei a bugaci Nagyerdőben

Ideje: 2023. október 7.

Találkozó helye/kiindulási helye: Bugac, Karikás Csárda

Kezdési időpont: 9:00 óra

Túravezető neve: Varga Péter

Túra hossza: 6 km

Túra időtartama: 4 óra

Túránk során az őszi színekben pompázó Nagyerdőbe kalauzoljuk el látogatóinkat. A Boróka Tanösvényen végigsétálva megismerkedünk az alföldi erdők és a Homokhátságra jellemző buckavidék természeti értékeivel. Beszélünk a külterjes állattartás hagyományairól, és annak, a természetvédelmi területek fenntartásában betöltött szerepéről.

A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet.

 

  • Őszi túra a Kolon-tónál

Ideje: 2023. október 14.

Találkozó helye/kiindulási helye: Páhi

Kezdési időpont: 9:00 óra

Túravezető neve: Morvai Edina

Túra hossza: 8 km

Túra időtartama: 3-4 óra

A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken gyalogtúrázunk és figyeljük meg a láplétek, mocsárrétek őszi színesedő világát. A túra során ismertetjük a Kolon-tó tájtörténetét, a változatos élőhelyeket és az itt élő növényeket és állatokat, beszélgetünk arról, hogy hogyan történik a gyepek természetvédelmi kezelése a rovarvilág, különös tekintettel a láprétek lepkefajainak megőrzése érdekében.

A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet.

Javasolt korosztály: általános iskola, középiskola, felnőtt. Elsősorban családok, kisebb létszámú csoportok részére ajánlott.

 

  • Családi nap a Természet Házában

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Természet Háza családi napjára!

Madárgyűrűzési bemutatót tart a Hankovszky-ligetben Varga Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető. A bemutató során megismerjük a madárgyűrűzés módszerét, eszközeit és a liget szárnyas lakóit is közelről szemügyre vehetjük. Megtudhatjuk, hogy a madártani kutatásoknak milyen fontos szerepe van a madárvédelem szempontjából. Arról is szó esik, hogy mi magunk is mennyi mindent tehetünk a körülöttünk élő madarak megóvása érdekében.

A gyűrűzés mellet természetismereti játszóházzal is várjuk vendégeinket.

A programon a részvétel díja 500 Ft/ fő, 6 éven aluliaknak ingyenes.

Helyszín: Természet Háza (Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19.)

Időpont: 2023. 10.14. 9:00-14:00-ig

Információ: oktatasio@knp.hu, 76/482—948