Hírek, aktualitások

Idén is számos helyre került új gólyafészek-emelő

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. évek óta együttműködik, hogy a tavasszal hazatérő fehér gólyákat biztonságos fészkek várják itthon. Sok helyen új fészekmagasítókat tettek olyan villanyoszlopokra, ahol közvetlenül az oszlopfejre raktak fészket a gólyák, de valahol csak a fészek igazítására volt szükség.

A fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés. Ráadásul az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.

gólyafészek
Kecskeméten, a Klebelsberg Kuno utcában egy közvetlenül az oszlopfejre rakott gólyafészket tesz át magasítóra az MVM Démász 2022. március 11-én. Ehhez először le kell emelni a régi fészket. Fotók: Kiss Mónika
gólyakosár
Majd a felhelyezett állványra ráemelik az új fészektartó alapot
gólyakosár
A vezetékektől biztonságosabb távolságra lévő fészek várja most már a hazatérő gólyapárt

Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időnként pedig a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén 38 helyszínen kérte az áramszolgáltató beavatkozását a működési területén. 34 esetben volt szükség új fészekmagasítóra, ezeket az áramszolgáltató és a nemzetipark-igazgatóság biztosította.

A gólyakosár meglehetősen robosztus építmény, hiszen nagy tömegű fészket kell majd megtartania. Egy fészekalapból és az azt tartó állványból áll. Üresen kihelyezve új, biztonságos fészkelőhelyet kínálnak a gólyáknak, illetve a vezetékekre épült fészkeket erre ráemelve csökkenthető a fészekhez köthető áramütéses esetek száma. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. darus emelőkocsikkal, a felszerelést végző szakembereivel és a gólyakosarak egy részének biztosításával járul hozzá a tevékenységhez. A munkálatok napokon belül befejeződnek, hiszen gólyáink már megkezdték hazatérésüket afrikai telelésükből.

Az idei beavatkozásokkal érintett települések:

Állampuszta, Algyő, Bácsalmás, Bugac, Balástya, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Domaszék, Érsekcsanád, Fülöpszállás, Gara, Hajós, Harta, Jászszentlászló, Kalocsa, Katymár, Kecskemét, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunbaja, Kunpeszér, Madaras, Mórahalom, Szabadszállás, Soltszentimre, Tatárszentgyörgy, Zsombó