Hírek, aktualitások

Hívatlan vendég a vércseládában

A vércseládák ellenőrzésekor oda nem illő szőrős fülekre lett figyelmes az egyik költőládában, Erdős Sarolta, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Fotó: Erdős Sarolta

Ahogy az állat kidugta a fejét, kiderült, hogy egy nyuszt pihent a vércséknek szánt mesterséges fészekládában.

Fotó: Erdős Sarolta

Európában több helyen a nyuszt állományának és elterjedési területének csökkenését figyelték meg. Ezzel szemben Magyarországon az elmúlt évtizedekben terjeszkedéséről, új élőhelyeken való megjelenéséről számoltak be. Legelterjedtebbnek Vas, Zala és Veszprém megye területén, az Alföldön ritkább. Újabban megjelent a síkvidékek ártéri galériaerdeiben és a nagyobb kiterjedésű alföldi telepített erdőkben, de nem ritka, hogy mezővédő erdősávokban találja meg életfeltételeit. A faj terjeszkedése elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Hajdú-Bihar megye területén szembetűnő.

Az erdős élőhelyeket kedveli, a fákon ügyesen mászik és ugrik, farkával egyensúlyozik. A nagy, zárt erdőségeken kívül kisebb erdőfoltokban is előfordulhat. Az állomány kora és az odúképződés közötti összefüggés meghatározó az élőhely-választásban, ugyanis kizárólag fákon, odúban tartózkodik, bár olykor nagyobb ragadozómadár, varjú vagy mókus fészkében is felveri tanyáját. A vércséknek kihelyezett mesterséges költőládák is megfelelő búvóhelyet jelentenek neki.

Megtelepedéséhez egyaránt fontos a faállományok gazdag belső szerkezete (szintezettsége), valamint a talajszint gazdag kisemlősfaunája.

Fotó: Kolon-tavi archívum

Testhossza 43-51 cm, farokhossza 20-26 cm, tömege 1,8 kg-ig terjedhet. A nyesthez nagyon hasonló, könnyen össze lehet őket keverni. Legfőbb különbség a torokfolt. A nyusztnál ez sárgás színű, a has felé pettyekre eshet szét, de soha nem ágazik el. A nyestnél fehér, kettéágazik és lenyúlik a mellső lábakig.

Tápláléka a helyi élővilágtól függ, de általában a mókusok és a kisebb madarak és azok tojásai, fiókái a legfontosabbak számára. Nagyobb rovarok, bogyók és tölgymakkok is előfordulhatnak az étrendjében.

A nyuszt védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.