Hírek, aktualitások

Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön

Egy Sükösd melletti homokbánya frissen megbontott partfalát teljesen birtokba vették és belakták a partifecskék. A napokban több mint ezer példányt gyűrűztek meg közülük.

A partifecskék viszonylag későn, áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ha fészkelésre alkalmas homokfalat találnak, ott szívesen megtelepednek. A sükösdi homokbánya kora tavasszal megbontott fala is hívogató volt számukra, hamarosan „szitává lyuggatták” az apró madarak az 50-120 cm mélyre vájt költőüregeikkel. A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

partifecske telep
A partifecskék 50-120 cm hosszú költőüreget vájnak a homokfalba. Fotók: Kiss Mónika
partifecske telep
A telepen 2100 költőüreget számoltak meg

Tamás Ádám, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető sikeres egyeztetésről számolt be a homokbánya tulajdonosával, a Na-Turfa Kft-vel, akik pozitívan és együttműködően álltak hozzá a megkereséshez. A védett partifecskék zavartalan költésének biztosítása érdekében augusztusig leállították a bányának ezen a részén a homok kitermelését.

Az olyan hosszú távú vonuló madarak, mint például a partifecske egyedszáma sajnos egyre csökken nem csak Magyarországon, de egész Európában. A telelőhelyeken, a vonulás során, majd a fészkelőhelyeken is számos veszélynek vannak kitéve. Hazánkban a természetes fészkelőhelyek eltűnése, valamint a telepek zavarása és tönkretétele a legfőbb probléma.

A faj viselkedésével és vonulásával kapcsolatban sok kérdés vár még megválaszolásra. Éppen ezért a Felső-Bácskában és a szomszédos Alsó-Duna-völgyben már több mint 20 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése. A szakemberek többek között arra próbálnak választ kapni, hogy milyen arányban térnek vissza a hosszú és veszélyes vándorútról, mekkora az átmozgás a telepek között költési időben, valamint hogy az egyes példányok mindig ugyanarra a telepre térnek-e vissza vagy akár távolabbi költőhelyet is választanak?

Sükösdön több szervezet összefogásában valósult meg 1145 partifecske gyűrűzése a múlt hétvégén. Ahogy az elmúlt években, úgy most is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület munkatársai, önkéntesei vettek részt az akcióban.

partifecske
Sükösdön 1145 partifecskét gyűrűztek meg 2023. június 3-4-én. Fotók: Kiss Mónika
gyűrűzés
Apró fémgyűrűt kaptak a lábukra a partifecskék

Tamás Ádám arról is beszámolt, hogy Sükösdön is több gyűrűs példányt fogtak vissza a két nap gyűrűzései során. Volt olyan, amelyiket Szerbiában, míg mást Nagykarácsonyban, Sumonyban vagy éppen Mocsán gyűrűztek a korábbi években vagy csak éppen pár nappal korábban. Ez mutatja, hogy elég nagy területen derítik fel az egyedek a fészkelésre alkalmas helyeket, valamint van átjárás a telepek között.

A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Korábbi cikkünk a témában: https://www.knp.hu/hu/hirek/augusztusig-nem-lehet-bolygatni-a-partifecske-es-gyurgyalag-telepeket-494 

Videó a sükösdi telepről: