Hírek, aktualitások

Halászsas a Felső-Kiskunságban

A halászsas Magyarországon ugyan nem költ, de rendszeres tavaszi/őszi átvonuló. Az Antarktisz kivételével minden földrészen előfordul; úgynevezett kozmopolita faj. Európai állományai erősödőben vannak.

Életmódjából (és nevéből) adódóan jellemzően halban gazdag vizes élőhelyeken fordul elő,  leggyakrabban nagyobb vízfelületek, halastavak, bányatavak közelében találkozhatunk vele.

Ez a példány a Dömsödi-árapasztó-csatorna egy szikes pusztai szakaszán vadászott a horgászok között. A kiemelt halat egy telefonpóznán fogyasztotta el reggelire.

A halászsas a Felső-Kiskunságban Natura 2000 jelölőfaj; legfőbb veszélyeztető tényezője a kiülőhelyeken (középfeszültségű és vasúti oszlopokon) az egyedeket ért áramütés.

 Ez a terület túzok élőhely is, ahol "A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" c. LIFE program keretében a veszélyes légvezeték szakaszok földkábellel lesznek kiváltva, csökkentve a túzokok ütközés következtében történő elhullását. A beavatkozás az áramütés veszélyét is megszünteti, hozzájárulva ezzel számos ragadozó madár faj, köztük a hazánkon átvonuló halászsasok védelméhez.

Fotó: Lóránt Miklós