Hírek, aktualitások

Geotóp napi ingyenes programjaink

logóA geotóp (a Geo = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj. Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

A Geotóp Napokat minden évben megszervezi az Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya október első két hétvégéjén, melyhez Igazgatóságunk is csatlakozni szokott. Országszerte számos helyen vehetnek részt az érdeklődők a szakvezetéses geotóp napi túrákon, melyekről itt lehet tájékozódni: http://geotopnap.hu/turak-2022 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság geotóp napi túrái 2022-ben:

2022. október 8., szombat – A jégkorszak nyomában Madarason

A dél-alföldi jégkori környezet változásainak egyik típuslelőhelye a Madarasi Téglavető földtani képződmény. A túra során bepillantást nyerhetünk a jégkorszak történetébe, kalandozhatunk a jégkorszaki ember egyik feltételezett táborhelyén. Kedvező időjárás esetén a bemutatóhelyet gyalog, könnyű sétával keressük fel, melynek útvonala: polgármesteri hivatal - Szent István u. - Madarasi Marhajárás - Téglavető (löszfal) - polgármesteri hivatal. A túra hossza oda-vissza: kb. 6 km. A geotúrához (akár kérékpárral, gépjárművel történő megközelítés esetén) közvetlenül a löszfalnál is lehet csatlakozni, ebben az esetben 10:30 óra körül érdemes a téglavetőhöz érkezni.

Találkozó: 10:00 óra, Madarasi Polgármesteri Hivatal (Madaras, Báthori u. 1.)

Részvételi díj: ingyenes, de regisztráció szükséges.

Jelentkezés a honlapunkon ITT, a Jelentkezni szeretnék gombra kattintva és kitöltve az űrlapot 2022.10.07.,12:00 óráig. Max. 30 fő.

Időtartam: 3 óra, táv: 6 km

Túravezetők: Balázs Réka (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság), Dr. Hupuczi Júlia főiskolai docens, (Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar)

löszfal
Fotó: Balázs Réka

2022. október 9., vasárnap – Mesélő kövek Csólyospáloson

Mindenkit várunk, aki kíváncsi arra, mit rejt a föld mélye, miről árulkodnak a kőzetek, miként jöttek létre az Alföld jellegzetes felszínformái! Acsólyospálosi földtani feltáráshoz szervezett túra során lehetőség nyílik az Alföld egyetlen szilárd építőkövét bemutató „Varangykő tanösvény” bejárására, valamint bepillantást kaphatunk a kőfejtés és a hagyományos paraszti életmód eszközeit őrző Helytörténeti Gyűjteménybe is. Kedvező időjárás esetén a bemutatóhelyet gyalog, könnyű sétával keressük fel, melynek útvonala: helytörténeti gyűjtemény - Korona u. - Temető - földtani feltárás - helytörténeti gyűjtemény. A túra hossza oda-vissza: kb. 6 km. A geotúrához (akár kérékpárral, gépjárművel történő megközelítés esetén) közvetlenül a földtani feltárásnál is lehet csatlakozni, ebben az esetben 10:30 óra körül érdemes a helyszínre érkezni!

Találkozó: 10:00 óra, Helytörténeti Gyűjtemény előtt (Csólyospálos, Korona u. 1.)

Részvételi díj: ingyenes, de bejelentkezés szükséges.

Jelentkezés a honlapunkon ITT, a Jelentkezni szeretnék gombra kattintva és kitöltve az űrlapot 2022.10.07.,12:00 óráig. Max. 30 fő.

Időtartam: 3 óra, táv: 6 km (aki közvetlenül a földtani feltáráshoz érkezik, annak 1 km)

Túravezetők: Balázs Réka és Somogyi István (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság), Dr. Molnár Dávid egyetemi adjunktus (Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszék)

földtani feltárás
Fotó: Balázs Réka