Hírek, aktualitások

Gazdálkodói fórumok a rákosi vipera megőrzéséért

Szakmai tapasztalatcserére vártuk a gazdálkodókat 2023. december 8-án Kunpeszéren, december 12-én pedig Bugacon. A fórumok keretében képet szerettünk volna adni a rákosivipera-védelmi LIFE-projektben vállalt tevékenységekről és eredményekről a működési területünkön lévő rákosi vipera élőhelyeken gazdálkodók számára. Továbbá célunk volt a hatékony együttműködés és kommunikáció megerősítése a természetvédelem és a mezőgazdaság ezen szereplői között.

A fórumok keretében a résztvevők számos információt hallhattak a természeti értékek megőrzésének fontosságáról.
Fotók: Schneider Viktor

Az interaktív előadásokat követően a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat és javaslataikat a természetvédelmi szakemberekkel, akik válaszoltak a felmerülő kérdésekre is. A kunpeszéri fórumon megjelentekkel ellátogattunk a Rákosivipera-védelmi Központba is, ahol az érdeklődők megtekinthették az ott nevelkedő kisviperákat, valamint érdekes információkat hallhattak a Központ működéséről és a projekt fő tevékenységeiről.

Tapasztalataink szerint mindkét esemény meglehetősen előre mutatónak és hasznosnak bizonyult, hiszen a természeti értékek megőrzéséhez nélkülözhetetlen a gazdálkodókkal való hatékony együttműködés, valamint a természetkímélő gazdálkodás előtérbe helyezése.

A kunpeszéri fórum résztvevői a Rákosivipera-védelmi Központban. Fotó: Egerer Anna