Hírek, aktualitások

Felhívás Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére

Igazgatóságunk pályázatot ír ki Nemzeti Parki Termék Védjegy használati jogára olyan természetes személyek, gazdálkodó szervezetek és vállalkozások részére, amelyek tevékenységüket védett természeti területen, vagy Natura 2000 területen végzik.

A védjegyre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez. A védjegy használati jogának odaítélésekor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

Pályázni az alábbi termékekkel lehet:

Élelmiszer termékek:

  • lekvár, szörp, aszalvány, egyéb gyümölcs- és zöldségtermék
  • biobor
  • gyógynövényekből készült termékek
  • méhészeti termék (kivétel akác, aranyvessző, bálványfa és selyemkóró méz)
  • tehén-, juh- és kecsketejből készült termékek
  • húskészítmények

Kézműves termékek:

  • a tájegység kézműves hagyományaira épülő, helyi motívumokat megjelentető, hagyományos technológiával készült kézműves tárgyi eszközök, játékok

A védjegy célja:

A helyi termékek piacra jutásának elősegítése és a természettel harmonikus gazdálkodás és termék előállítás ösztönzése.

Pályázati csomag:

A védjegy megszerzéséhez védjegyhasználati kérelmet kell benyújtani, melyet a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírál el.

A kérelem formanyomtatványa, valamint a pályázati feltételeket, a bírálat alapelveit és a használat feltételeit tartalmazó dokumentum beszerezhető a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságon (6000 Kecskemét, Liszt F. u.19.), vagy letölthető a nemzeti park honlapjáról.

A benyújtás módja, ideje:

A kérelmet egy példányban, egy termékmintával együtt személyesen a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságra (Kecskemét, Liszt F. u. 19.) kell eljuttatni 2019. október 10-én 16:00 óráig.

További információ:

Nagyné Grecs Anita (Tel.: 30/566-5641, e-mail: grecsa@knp.hu), Szívós István (Tel.:06 76/482-948)

Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.

A pályázati felhívás, a beadandó nyomtatványok és a bírálati szempontok INNEN letölthetőek.