Hírek, aktualitások

Erdészeti munkavégzés a Tőserdőben két helyszínen

Erdészeti beavatkozást végez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Kontyvirág tanösvény mentén található Lakitelek 37 I és 33 F erdőrészletekben 2021. január 21. és február 28. között.

A Lakitelek 37 I erdőrészlet hatéves erdőtelepítés, melynek főfafaja a kocsányos tölgy. Az erdőrészletet sokan ismerhetik, mivel a Kontyvirág tanösvényről ezen a fiatal erdőn át vezet az út a Sulymos kilátóhoz. Az erdő telepítésekor a főfafaj mellé különböző elegyfajokat (fekete nyár, fehér fűz, mézgás éger, vénic szil, magyar kőris) ültettünk szórt elegyítéssel. A fekete nyár és a fehér fűz nagyobb növekedési erélye miatt mára a kocsányos tölgy és az egyéb kemény lombos elegyfajok fölé nőtt, elnyomva azokat. A beavatkozás célja az alászorult faegyedek fejlődéséhez szükséges növőtér biztosítása, emiatt a környezetükben lévő fekete nyár és fehér fűz egyedeket el kell távolítanunk. A kitermelt fákat lehordjuk a területről, a sorközökben visszamaradó gallyakat pedig szárzúzóval lezúzzuk. A munkavégzés ideje alatt a tanösvény érintett szakaszának a látogatását ideiglenesen korlátozzuk.

A Konytvirág Erdei Iskola bejárata közelében lévő Lakitelek 33 F erdőrészlet faállománya idegenhonos, intenzíven terjedő fafajokból (fehér akác, nyugati ostorfa, amerikai kőris) áll. A véghasználatra kijelölt területről tarvágással letermeljük a faanyagot, a véghasznált terület felújítását őshonos fa- és cserjefajokkal (leginkább kocsányos tölggyel, mint főfajjal) végezzük el.

Célunk, hogy visszaszorítsuk a Tőserdőben eluralkodó idegenhonos, intenzíven terjedő faállományokat, helyettük a termőhelynek megfelelő, őshonos fajokból álló, jó természetességű állományokat alakítsunk ki és tartsunk fenn.

A munkálatok idejére a lakosság és a kirándulók türelmét, megértését kérjük!