Hírek, aktualitások

Éjszakai cirmos vadász: bemutatkozik a vadmacska

Első látásra meglehetősen hasonlít a házi rokonára az idei év emlősének választott európai vadmacska (Felis silvestris), ugyanakkor a 2024-es esztendő szőrmés „sztárjának” életmódja jelentősen eltér a házi kedvencünkétől.

A vadmacska testének alapszínezete szürkésbarna, viszont a hasi részen és a lábak belső részén okkersárga foltozottság figyelhető meg. A rajzolatok lehetnek elmosódottak, de megfigyelhetünk karakteres cirmos harántcsíkozású egyedeket is. A legfőbb ismertetőjegye az 5-7 fekete sötét gyűrűvel ellátott vastag bunkós farok. A kifejlett példányok hossza (farokkal együtt) elérheti a 80-110 centimétert; a nőstények testsúlya 4-5 kg, míg a hímeké 5-7 kg.

Igazgatóságunk működési területén két bizonyított előfordulása adata ismert a vadmacskának. Fotó: Agócs Péter

A faj elterjedése Skóciától Dél-Európáig, keletre pedig a Kaukázus hegyvonulatáig megtalálható.

Magányosan él, a nappali időszakban erdőkben, sziklaüregekben, valamint fák odvaiban húzódik meg, míg az éjszakai vadászatához a nyílt területeket és erdei tisztásokat választja. A lesből elejtett táplálékai között fellelhetők a rágcsálók és a madarak, de akár az üregi nyúl méretű zsákmányállatokat is elkapja. Érdemes megjegyezni, hogy a mezei pocokokban gazdag esztendőkben (mint például a 2023-as év) leginkább ezen kisrágcsálók szerepelnek a vadmacskák étlapján. Meglehetősen félénk állat, kerüli a településeket az ember által háborított helyeket.

Tudta, hogy a vadmacskák fennmaradását a szabadon élő házi macskák veszélyeztetik?

A faj megőrzésében nagy mértékű személyes felelősségünk van, hiszen a felelős házimacska-tartással (ivartalanítás, valamint portán belül tartás) hozzájárulhatunk a már jelentősen előrehaladott hibridizáció csökkentéséhez, valamint a vadmacska természetvédelmi helyzetének javításához!

További veszélyeztető tényezőként említhetjük az élő- és táplálkozóhelyek csökkenését és megszűnését.

Igazgatóságunk működési területén két bizonyított előfordulási adata ismert a fajnak. Az Őrjeg területén fellelhető állományok puhafás ligeterdőkhöz, valamint erdei tisztásokhoz köthetők.

A vadmacska fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.