Hírek, aktualitások

Digitális tanösvény a Tőserdőben – a mobilunk segíti a túrát

A természetben barangolva rengeteg érdekesség mellett elhaladunk anélkül, hogy észrevennénk, vagy felkeltené kíváncsiságunkat. Egy új mobilalkalmazás segítségével most játék és kalandozás közben ismerhetjük meg egy kicsit jobban a természetet és Magyarországot.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 12 digitális tanösvénnyel indította útjára a Digitális Vándor applikációt, amely a jövőben folyamatosan bővülni fog. Hazánk összes nemzeti parkjában találhatunk e-tanösvényt, így a Kiskunsági Nemzeti Parkban is.

A Digitális Vándor applikáció ingyenesen tölthető le a Google Play vagy App Store áruházakban és offline is használható az e-tanösvényeken. A digitális technológia segítségével a látható világ mögé nézhetünk, megtudhatjuk, milyen titkokat rejt a természet. Így teszi teljessé a természetjárást telefonunk.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban elsőként Lakiteleken, a Tőserdőben lévő Kontyvirág tanösvényt tettük digitálissá. A digitális tanösvény nagyrészt a meglévő, kitáblázott tanösvény útvonalát követi, de a végén érdemes figyelni az applikációban az útvonalat, mert az utolsó szakaszon letér a táblázott útvonalról.

Hogyan működik és miért érdemes a digitális tanösvényt követni?

Töltse le az applikációt és válassza ki a tanösvényt, amin kirándulni szeretne. Esetünkben ez a Kontyvirág tanösvény. Ezután utazzon el a tanösvényhez, a kezdőponton indítsa el az applikációt és kövesse az útvonalat.

A digitális tanösvény állomásról állomásra kérdésekkel, feladatokkal várja, hogy felfedezzük. A helyes válaszért természetesen nem marad el a jutalom: videók, madárhangok, 3D és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok teszik még izgalmasabbá túránkat. Minden ösvény meglátogatásával digitális jelvényeket gyűjthetünk az elvégzett feladatokért cserébe.

Tapasztalatból mondjuk, rendkívül ösztönző hatású a gyereknél, ha úgy hívjuk őket kirándulni, hogy a mobilt is használhatják közben. Hirtelen megugrik ilyenkor a kirándulási kedv! Ezzel az innovatív megoldással sok gyereket sikerül rávenni arra, hogy minél több időt töltsön a természetben, miközben a látásmódjukat, a tudásbázisukat is fejleszteni tudjuk.

Fotó: Kis Ferenc

Jelenleg tizenkét digitális tanösvény várja a látogatókat országszerte, de a Digitális Vándor hivatalos átadóján elhangzott: jövő nyárra az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tervei szerint jócskán bővülni fog az e-tanösvények száma. Jelenleg hazánk mind a tíz nemzeti parkja ajánl egy-egy tanösvényt, ezen felül a Gellérthegyen időutazáson vehetünk részt, és Budapest második kerületében pedig a Móra Könyvkiadónak köszönhetően Vuk kalandjainak járhatunk utána.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is bővíteni fogja digitális útvonalai körét 2021-ben.

Fotó: Kis Ferenc