Hírek, aktualitások

Denevértorony-karbantartás rögtönzött ismeretterjesztéssel

Természetismereti foglalkozásokat gyakran tartunk a tanórai keretekből kilépve a természetben, de viszonylag ritka, hogy 10 m magasból szólunk a gyerekekhez. Ez történt kedden, amikor a Kontyvirág Erdei Iskola udvarán lévő denevértornyunkon végeztünk karbantartási munkálatokat.

Mivel az erdei iskolában éppen a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának 6. A osztálya tölti a tanulmányi hetét, így felajánlottuk nekik, ha már abban a ritka látványban lehet részük hogy nyitva a torony és kollégáink dolgoznak benne, egy rögtönzött denevérismereti előadásban részesülhetnek. Így aztán Enyedi Róbert, Igazgatóságunk zoológiai referense munka közben, odafentről avatta be a gyerekeket, miért hasznosak a denevérek, mire jók a denevértornyok, miért szeretnek ezek az állatok az épületekbe költözni, és mit tegyenek, ha denevért találnak?

gyerekek
Denevérismereti óra a Kontyvirág Erdei Iskola udvarán lévő denevértornyunkból. Fotók: Kiss Mónika

A működési területünkön található denevértornyokat ezekben a hetekben járjuk végig, hogy a szükséges javításokat elvégezzük rajtuk. Ezeknek a mesterséges létesítményeknek sok kritériumnak kell megfelelni, hogy szívesen elfoglalják őket a denevérek. A 10-12 m magas, rendszerint fából készült építmények a mára visszaszorult idős, ártéri erdők, odvas fák hiányát pótolhatják. Belső kialakításuk a denevérek speciális igényeihez alkalmazkodik. Elsősorban nyáron, a szaporodási időszakukban használják a kolóniák.

Karbantartási munka az ágasegyházi denevértoronynál
denevértorony
Ezekben a tornyokban gyakran darazsak is fészkelnek